:
Трирічному Тимуру Новікову з синдромом Веста потрібні кошти на операцію на головному мозку

Трирічному Тимуру Новікову з синдромом Веста потрібні кошти на операцію на головному мозку

20 жовтня 2013

Історія трирічного Тимура Новікова дуже схожа. От тільки його родичам ще треба зібрати дуже багато грошей, аби хлопець отримав шанс жити повноцінним життя. У малого - синдром Веста - тяжка форма епілепсії, дитина щодня переживає тяжкі напади. Втім якщо зробити операцію на головному мозку,  Тимур зможе наздогнати інших дітей у розвитку і стати таким як усі і головне жити повноцінним життям.

Але в Україні таких операцій поки що не роблять а лікування за кордоном коштує надзвичайно багато - майже 40 тисяч євро.

Трирічний Тимур полюбляє все яскраве.

- Дивись, яка цяця. В дяді яка цяця, й в Тьоми цяця. 

Життєрадісний та активний - хлопчик майже не відрізняється від однолітків. Втім Олена від сина - ані на крок. У малюка будь-якої миті може статися напад епілепсії. Від болю Тимур інколи навіть втрачає свідомість.

Олена Новікова, мама Тимура:

- Приступи в нас на день буває до 15-ти, до 20-ти раз. Голівка падає, він дуже плаче. Такі були приступи, що ми лежали в реанімації.

Людмила Новікова, бабуся Тимура:

- Кожний приступ його - це помирає клітинка мозку. І коли в нього приступи, він в'ялий. Приступи в нього такі, що до пояса його складає всього, він падає.

Коли Тимурчику було 8 місяців, у нього знайшли страшну й рідкісну хворобу - синдром Веста. Це важка форма епілепсії, яка гальмує розумовий і фізичний розвиток, викликає болісні судоми.

Володимир Шевченко, сімейний лікар:

- В нього іде бурний розвиток мозолистого тіла - це така залоза в головному мозку, яка давить на мозок, і в результаті якого виникають приступи судом.

Це тепер хлопчик і хвилинки на місці не всидить. А на цих фото йому два роки - тоді рідні навіть і не мріяли про таку непосидючість.

Олена Новікова, мама Тимура:

- Ми тут ще не сиділи толком, не ходили, не держали толком голову.

Діти із таким діагнозом найчастіше повністю прикуті до ліжка. Та кілька місяців тому сталося диво. Тимурчик зробив перший крок - рідні не тямилися від щастя.

Людмила Новікова, бабуся Тимура:

- 2,5 рочки дитина твоя не сиділа, іграшечки не брала, ліва ручка в нього зовсім не робила. В нього постійно пальчики були сжаті в кулачок. І коли він начав перші шаги робить, я не знаю, як це передать!

Олена Новікова, мама Тимура:

- Тімур, ану кажи: мама!Кажи, Тьом, "ма-ма".

"Мама" поки що єдине слово, яке хлопчик інколи повторює за рідними.

Олена Новікова, мама Тимура:

- Ми начали колоть гормони, дитина начала розвиватись - трішечки, але розвиватись. Начав ходить, начав сидіть.

Надалі ліки не допомагатимуть, кажуть лікарі. Напади в Тимура з кожним разом стають все важчими. Тиждень тому, його ледь врятували. Аби дитина не мучилася й змогла жити повноцінно, потрібна операція, яку в Україні зробити неможливо.

Володимир Шевченко, сімейний лікар:

- В Франції в основному роблять, в Німеччині такі операції. Тому дитині необхідне оперативне лікування тільки за кордоном.

Рятувати Тимура беруться у Франції. Протягом місяця родині потрібно зібрати непідйомну суму - 40 тисяч євро.

У цього малого так багато любові до життя. Розповісти про свої почуття Тимурчик зможе лише після лікування. Поки що його розвиток - на рівні восьми місяців. Якщо нічого не робити, таким хлопчик і лишиться. Після операції його шанси рости розумним та щасливим, і ніколи більше не мучитися від страшного болю - величезні.

Володимир Шевченко, сімейний лікар:

- Буде розвиватися, піде в школу. І буде повноцінною людиною.

Автор: Ольга Чепіль. Оператор: Юрій Анісімов. Підсумки тижня.

 

Нагадаю телефон бабусі Тимура Людмили - 093-139-93-95. Навіть кілька гривень можуть стати вирішальними для життя дитини.

 

ТЕЛЕФОН БАБУСІ: (093) 139-93-95 - Людмила

Читайте також: