:
«Ми — інформуємо. Зважено, об’єктивно та вичерпно», — ведучий програми «Новини» В’ячеслав Афутін

«Ми — інформуємо. Зважено, об’єктивно та вичерпно», — ведучий програми «Новини» В’ячеслав Афутін

22 травня 2020

Карантинні обмеження в Україні поступово послаблюють, і за цей час у житті кожного відбулося багато змін. Попри всі складнощі редакція програми «Новини» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ працює без вихідних, аби глядачі цілодобово отримували найважливішу інформацію. Якою була робота команди Суспільного останні два місяці та чого всіх навчив цей непростий період, розповів ведучий програми «Новини» В’ячеслав Афутін.

Читайте також: Понад 11,5 млн глядачів увімкнули «Новини» на UA: ПЕРШИЙ у березні цього року

Карантин затягнувся, але ми потроху повертаємося у звичне річище. Як змінилося ваше життя за останні місяці?

— Ніхто не міг подумати, що таке може статися. Що ми залишимося без звичних речей, на які раніше навіть не звертали уваги — прогулянок, пікніків, ранкової кави в кав’ярні, спортзалу. Доводилося наперед продумувати покупки в супермаркетах, бо іноді після роботи не встигав до закриття. Багато чого навчився робити онлайн: закупи, зустрічі з рідними. З маскою та антисептиком тепер не розлучаюся.

Суспільство схвильоване ситуацією з поширенням COVID-19. Як, на вашу думку, потрібно подавати новини в цей непростий час? На чому варто акцентувати увагу?

— По-перше, нагнітання паніки нікому й ніколи не допомагало. «Новини» на Суспільному — не «вражають». Ми — інформуємо. Зважено, об’єктивно та вичерпно. Люди мають розуміти, із чим вони мають справу. Це — реальність, до якої потрібно звикати. Як із цим жити — треба пояснювати. По-друге, недооцінювати пандемії — теж не вихід. Тож потрібно рухатися цим містком між двома крайнощами.

З якими складнощами довелося зіткнутися в нових реаліях?

— Діставатися на роботу, звісно, стало складніше. Я не уявляю, як люди їздять на роботу без машини. Живу за містом, транспорт до Києва не ходить, тож я просто залежний від машини. Два місяці не можна було купити одягу. Звик приміряти, тому онлайн не ризикнув купувати. З родичами зустрічався скайпом замість відпочинку на природі. Це теж довелося відкласти. Ну, і дистанційна освіта. Карантин продемонстрував, наскільки ані держава, ані вчителі не готові до цього. Іноді діти користуються помилками в завданнях, а іноді й страждають від того, що програма не зараховує балів чи цілих завдань.

Нині журналісти, як і вся редакція, працюють у посиленому режимі. Як гадаєте, можна сказати, що журналісти — нові супергерої?

— Думаю, що супергерої нині на Донбасі, у лікарнях, гасять пожежі, зокрема в Чорнобильській зоні. Тепер усі працюють у таких умовах. Журналістам також складно. Їм доводиться годинами перебувати в захисних костюмах, додому приїжджати серед ночі й зранку знову їхати на роботу. Але така в них професія. Так було завжди й буде після карантину. Однак головне, що в результаті побачить глядач. Мені не соромно за роботу моїх колег. Тож не супергерої, а радше — мули.

Читайте також: «Ми йдемо правильним шляхом — завдяки команді», — генпродюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник

Які сюжети найбільше сподобалися за останній час?

— Запам’ятався британський дідусь, який хотів зібрати тисячу фунтів для лікарів, а вийшло тринадцять мільйонів. Він ледь ходить, йому вже сто років. Але для цього він обійшов своє подвір’я сто разів. Узагалі найбільше закарбовуються в пам’яті людські історії. Про тих, хто захищає, допомагає. Такі люди мають бути прикладом для всіх. І про них потрібно розповідати. Можливо, і в Україні щось почне змінюватися на краще.

На карантині багатьом людям довелося від чогось відмовитися. Від яких улюблених занять відмовилися ви?

— До карантину на вихідних любив плавати в басейні. Тепер чекаю на його відкриття. Я — пристрасний фанат боксу, тож коли маю змогу, і сам можу трохи побоксувати. Звісно, із такими ж, як я — любителями. Це також довелося відкласти. Залишилося єдине хобі — графічний дизайн. Малювати точно безпечно.

Після завершення карантину вільного часу стане менше, однак дозвілля не зникне. Чим порадите заповнити його глядачам Суспільного?

— Упевнений, що все життя потрібно навчатися. Будь-чого. Навіть якщо це ніколи не знадобиться. По-перше, це тренує мозок, а по-друге — хто знає, куди життя закине. Тож онлайн-курси, тренінги, книжки — для власного розвитку. Треба більше приділяти часу й своїй фізичній формі. Навіть ходити — теж добре. Спорт і власний розвиток — те, що потрібно робити все життя.

Чи змінилися ви за час карантину? І чи помічаєте зміни в суспільстві?

— Карантин вплинув абсолютно на всіх. Якщо хтось цього ще не побачив, то побачить згодом. Як вплинув — залежить від самої людини. Сильнішими стали ті, хто може пристосовуватися до нових умов. Хто звик жити, як «за станком», тобто рухатися в одному напрямі второваною стежиною — тепер закриває бізнес. Узагалі багато людей показали, які вони насправді. Одні скинули ціни у своїх магазинах, допомагають тим, хто опинився в скруті. Інші — спекулюють. Їх не цікавить більше нічого. Наприклад — таксі чи продавці захисних масок за захмарними цінами, і ще можна перераховувати довго. Я ж переконався, що немає нічого стабільного й надійного. Завжди потрібно бути готовим до змін.

Нагадаємо, програма «Новини» виходить в ефірі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ у будні о 7:00, 8:00, 8:55, 13:00, 15:00, 18:00 та 21:00. У вихідні — о 7:00, 8:00, 9:00 та 21:00.

Фотографувала Анастасія Мантач

Читайте також: