:
«Сто років ізоляції» — прем’єра документального фільму-розслідування про українську психіатрію

«Сто років ізоляції» — прем’єра документального фільму-розслідування про українську психіатрію

26 червня 2020

У вівторок, 30 червня, о 21:40 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального фільму «Сто років ізоляції». Це другий фільм-розслідування, який зняли журналісти Суспільного.

Читайте також: Суспільне випустило першу в Україні серію подкастів-розслідувань

Фільм розповідає про те, як система української психіатрії позбавляє тисячі пацієнтів шансу повернутися до суспільства. Героїні фільму — Василина із Закарпаття, яка вже тридцять чотири роки перебуває в психіатричній лікарні, і Слава з Прикарпаття, котра ніколи не жила поза психоневрологічними інтернатами. Сто років — стільки на двох провели в психіатричних закладах героїні фільму. І кожен українець у такій системі може опинитися на їхньому місці, кажуть автори фільму.

«Усе, що ми знаємо про психіатричні лікарні, пов’язане зі страхом. Ми не знаємо, як працює ця система, чому вона така гнітюча й чи має шанс бути іншою. Це закриті заклади, де люди часто не лише не мають змоги розвиватися, отримувати ефективне лікування та позбавлені надії на повернення до суспільства, а й елементарних умов для гідного життя.

Але найголовніше — пацієнти психлікарень та підопічні інтернатів, які мають психічні захворювання, — це ті люди, яких не бачать і не чують, ті люди, про яких можна сказати, що вони хворі та «їм здається», або, скажімо, що їхні свідчення про жорстоке ставлення — це маячня чи хворобливі фантазії, — розповіла шефредакторка творчого об’єднання розслідувань на UA: ПЕРШИЙ, співавторка фільму Інна Білецька. — З іншого боку, ця система — це люди, які в ній працюють, які так само дістають психологічні травми від того, що бачать, які інституціалізовані, велика частина яких не готова змінюватися й чинить потужний опір реформі. Говорити про те, про що інші не готові — це і є місія Суспільного».

Читайте також: Суспільне запускає новинний сайт про окупований Крим

Журналісти Суспільного викривають головну причину тривалого перебування пацієнтів у психіатричних лікарнях, і пов’язана вона далеко не лише з піклуванням про людей із психічними захворюваннями. Фільм-розслідування продемонструє реальну ситуацію, перед якою постала медична реформа в Україні.

Протягом чотирьох місяців журналісти-розслідувачі побували у восьми психіатричних лікарнях і двох психоневрологічних інтернатах країни. До фільму увійшов не весь відзнятий матеріал, частину того, що шокує, не використовували з етичних міркувань.

Нагадаємо, UA: ПЕРШИЙ показав документальний фільм-розслідування «Дрогобич 101/1» про трагедію зі зруйнованим будинком на Львівщині. Це перше власне розслідування, яке зняла команда Суспільного.

Дивіться 30 червня о 21:40 другий документальний фільм-розслідування «Сто років ізоляції» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Читайте також: