:
Справжнє обличчя війни у власному проєкті «На східному фронті» на UA: ПЕРШИЙ

Справжнє обличчя війни у власному проєкті «На східному фронті» на UA: ПЕРШИЙ

30 червня 2020

У неділю, 5 липня, до Дня Військово-морських сил України на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документальної програми «На східному фронті». Ведучі програми Юрій Макаров та Євген Степаненко проїхали вздовж лінії розмежування від Широкиного до Станиці Луганської, щоб показати глядачам війну зблизька.

Читайте також: «Не тільки говорити, Крим треба показувати», — шефредакторка UA: КРИМ Наталія Калінка

Знімальна група проєкту подолала сотні кілометрів, побувавши в місцях запеклих боїв, де обстріли тривають досі. Разом із ведучими глядачі познайомляться з людьми, які мешкають на лінії вогню, постійно перебуваючи в небезпеці. Вони розкажуть, як це жити й будувати плани на майбутнє, коли за вікном не вщухають звуки обстрілів.

Героями серій стануть професійні військові, добровольці, прикордонники, медики та волонтери. Їхні історії — без прикрас і зайвого пафосу, аби кожен почув правду про війну.

Режисерка проєкту Олена Грузінова розповіла, що їм вдалося показати справжнє обличчя війни.

«Ми проїхали всю лінію фронту — від Широкиного до Станиці Луганської, щоб показати різні грані війни. Від військового, що стоїть з автоматом в окопі, до бабусі з-під Горлівки, яка живе на лінії фронту в літній кухні, бо її будинок розтрощили російські снаряди. Від військового корабля, який патрулює в Азовському морі, до контрольно-пропускного пункту під Луганськом, через який тисячі українців щодня перетинають лінію розмежування. Герої наших серій — надзвичайно різні люди. Це молодий комбат, який уперше в історії АТО відкрив вогонь у бік бойовиків, бойові медики й волонтерка, що вже шість років допомагає дітям, які живуть на лінії вогню. Ми познайомилися з художницею з прифронтового міста, яка під обстрілами підтримувала дітей і дорослих мистецтвом. Зустрілися із сільським головою, який покинув окуповану Горлівку й, відвоювавши в одному з добровольчих батальйонів, повернувся відновлювати життя у своєму районі, який зруйнували бойовики», — коментує Олена Грузінова.

5 липня о 13:30 у компанії Юрія Макарова та Євгена Степаненка глядачі Суспільного на борту корабля «Донбас» патрулюватимуть акваторію разом із морськими прикордонниками. Також вони побачать на власні очі, як колись популярний курорт Азовського моря Широкине перетворився на місто-примару.

Загалом документальний цикл охоплює 10 серій. Щонеділі о 13:30 в ефірі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ виходитимуть два випуски програми.

Читайте також: