:
Хто замовив Гонгадзе: фільм «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди» на UA: ПЕРШИЙ

Хто замовив Гонгадзе: фільм «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди» на UA: ПЕРШИЙ

14 вересня 2020

У середу, 16 вересня, о 21:40 до Дня пам’яті журналіста й героя України Георгія Гонгадзе суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже фільм власного виробництва «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди».

Читайте також: Наступного тижня про вир подій розкажуть ведучі «Суспільної студії» Москвіна, Сухан та Сніцарчук

Георгій Гонгадзе — засновник інтернет-видання «Українська правда» та один з опозиційних до тодішнього президента Кучми журналістів. 16 вересня 2000 року журналіста викрали й згодом жорстоко вбили працівники правоохоронних органів.

І хоча виконавців засудили, рідні й близькі Георгія переконані — замовника не названо та не покарано й через 20 років. За різних обставин за цей час померли ті, хто міг би дати свідчення. Водночас, майор Микола Мельниченко — охоронець президента України, котрий оприлюднив записи розмов Леоніда Кучми, відмовився свідчити в суді. Справою Гонгадзе впродовж 20-ти років користалися політики різних таборів, а президенти давали обіцянку її розслідувати. За ці роки міфи й дезінформація, які вигадували, щоб заховати правду та відвернути від розслідування, нашарувалися в суспільній свідомості.

За 20 років виросли покоління, які вже не пам’ятають часів правління Кучми й умов, у яких тоді працювали медіа. Багато питань залишаються відкритими.

Фільм Максима Камєнева, Наталі Гуменюк та Анни Цигими — нагадування про одну з найважливіших справ сучасної України.

«Це фільм про журналіста Георгія Гонгадзе й журналістів, друзів Георгія та тих, хто не знав його особисто, однак прагнув дізнатися правду про його вбивство впродовж цього часу. Двадцять років вони розбиралися в подробицях справи, намагалися розказати історію його вбивства. Адже досі єдиної версії, яка б могла відповісти на всі запитання й пояснити всі деталі справи Гонгадзе — немає, як і консенсусу щодо питання замовника вбивства журналіста. Однак усі переконані: справжнього замовника досі не покарано», — розповідає автор ідеї та сценарію Максим Камєнев.

У фільми своїми спогадами й роздумами поділилися журналісти та друзі Георгія, які багато років досліджували справу Гонгадзе: Олена Притула, Лаврентій Малазонія, Євген Глібовицький, Юлія Мостова, Олег Єльцов, Сергій Рахманін, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Олексій Степура, Валерій Калниш, Севгіль Мусаєва, Коба Аланія і Мирослава Гонгадзе.

Співавторка та продюсерка фільму Наталя Гуменюк сподівається, що розслідування може бути завершеним:

«Багатьох свідків уже немає серед живих, однак частина політиків досі серед нас. За цей час деякі з них відмовчувалися, багато хто втратив довіру, адже зацікавлений, щоб справу не розслідували, люди по-різному показали себе. Тому ми вирішили розказати цю історію для нового покоління, спілкуючись із тими, кому можемо довіряти. І, можливо, знову порушити питання, сподіваючись, що колись ключові свідки таки наважаться говорити».

17 вересня о 19:30 автори стрічки проведуть акцію вшанування пам’яті Георгія Гонгадзе на території літнього театру «Мушля».

Дивіться фільм Суспільного «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди» на телеканалі UA: ПЕРШИЙ 16 вересня о 21:40.

Читайте також: