:
Фільм Суспільного «Сто років ізоляції» — переможець журналістського конкурсу

Фільм Суспільного «Сто років ізоляції» — переможець журналістського конкурсу

30 жовтня 2020

Фільм-розслідування Суспільного «Сто років ізоляції» переміг у конкурсі журналістських матеріалів у межах проєкту «Боротьба з тортурами в Грузії, Україні та Вірменії». Робота творчого об’єднання розслідувань UA: ПЕРШИЙ отримала Премію-2020 у номінації «Найкращий телевізійний репортаж».

Читайте також: Менеджерка Суспільного стала співавторкою «Порадника юним журналістам»

Також відзначили переможниць ще у двох номінаціях: «Найкраще журналістське розслідування» — стали журналістки агенції «Слідство.Інфо»: Маргарита Тулуп за роботу — Бердянська колонія: «Там — убивають» і Анастасія Зубова за розслідування «Багаття на тілі: Як у Харкові «перевиховують» в’язнів», а також у номінації «Найкраща стаття у друкованих ЗМІ» — Ганна Фаріфонова з публікацією «Тьма перед “Світанком”».

Нагородження переможців відбулося в п’ятницю, 30 жовтня, в онлайн-форматі. Проєкт «Боротьба з тортурами в Грузії, Україні та Вірменії» реалізують за підтримки Грузинського центру психосоціальної та медичної реабілітації жертв тортур (GCRT) та партнерів в Україні й Вірменії.

«Ми раді, що перемогли в конкурсі, який в Україні оголосила Асоціація психіатрів, оскільки велика частина членів цієї громадської організації є головними лікарями психіатричних лікарень, у яких відбувається все те, що ми показуємо у фільмі. Сподіваємося, наша участь у конкурсі посприяє тому, що лікарі переосмислять радянський спадок української психіатрії. Перемога передбачає невелику грошову премію, котру ми спрямуємо на допомогу мамі, яка сама виховує двох дітей, її син має психіатричний діагноз і переніс тяжкий досвід у психлікарні. Хлопчик перебував в умовах, які далекі від нормальних, без мами цілий місяць, і стан його лише погіршився», — розповіла шефредакторка творчого об’єднання розслідувань на UA: ПЕРШИЙ, співавторка фільму Інна Білецька.

Фільм «Сто років ізоляції» розповідає про систему психіатричних лікарень і психоневрологічних інтернатів зсередини. Під час зйомок документальної стрічки журналісти-розслідувачі побували у восьми психіатричних лікарнях та двох психоневрологічних інтернатах України.

Глядачі фільму дізнаються головну причину довготривалого перебування пацієнтів у психіатричних лікарнях, яка пов’язана не лише з піклуванням та доглядом.

Зазначимо, у серпні ще один фільм-розслідування Суспільного «Дрогобич 101/1» потрапив до шортлиста Національного конкурсу журналістських розслідувань.

Читайте також: