:
«Герої України»: історії людей, які тримають тил, — в ефірі інфомарафону

«Герої України»: історії людей, які тримають тил, — в ефірі інфомарафону

16 червня 2022

З четверга, 16 червня, в ефірі інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що транслюється на суспільному телеканалі Перший, стартує рубрика документальних історій «Герої України».

Автори 15-хвилинних документальних стрічок розповідатимуть про людей, які віддано працюють в тилу України задля нашої перемоги.

Читайте також: «Хочемо говорити з дітьми про війну делікатно, але правдиво», — Вікторія Мурована про контент на Суспільному

За словами режисерки перших трьох історій виробництва Суспільного Сніжани Потапчук, героями спецрепортажів стануть люди, які є поміж нас: «Вони на руїнах війни будують нове життя, вони гуртуються і зводять нове, багато хто з них в активному процесі ще з 2014 року. Це волонтери, які годують місцеві ТрО; хлопці з фонду "Район#1", які організовують волонтерів і допомагають розбирати зруйновані будинки Київщини, волонтер Павло Нетьосов, який воював на Київщині, а зараз звозить розбиту російську військову техніку на Михайлівську площу, щоб кожен українець міг на власні очі побачити, як українці нищать так звану “другу армію світу”».

Перша історія про волонтерку Марію Бурдун, яка не поїхала з дитиною з Києва ні першого дня повномасштабного вторгнення, ні навіть тоді, коли російські ракети влучити у сусідній будинок. Вона організувала навколо себе людей, які готують військовим їжу, а також плетуть маскувальні сітки.

Марія розповідає, що важко бути терпимим до людей, які не розуміють, навіщо вони це роблять: «Як би не було тобі важко, ти розумієш — хлопці, які там воюють, вони ж не зупиняють бій, бо в когось щось болить, а далі роблять своє… Ще у 2014 році собі пообіцяла, коли закінчиться війна нашою перемогою, я поїду місцями боїв і слави й буду ставати на коліна у кожному місті й селищі. Просто тепер список цих місць збільшиться…»

«Ці люди важко працюють щодня, без вихідних та відпочинку, часто разом зі своїми сім’ями, — кажуть, що вони як військові, тільки у тилу», — розповідає про своїх героїв режисерка Сніжана Потапчук.

Продюсерка творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення Катерина Феленюк зазначає, що з початком повномасштабного вторгнення в Україну редакція документальних програм була зайнята інформаційним марафоном та робила сюжети саме для марафону.

«Нарешті ми відновлюємо наше повноцінне виробництво документальних фільмів і починаємо з “Історій героїв”. Чому для нас ці людські історії важливі — бо ці герої в тилу наближають нашу перемогу. Згодом ми плануємо знімати повний метр, повернутися до зйомок 48-хвилинних документальних стрічок. Зараз над короткими документальними історіями працюють Сніжана Потапчук та Євгенія Подобна, але в планах — розширення документальної редакції», — ділиться Катерина Феленюк.

Команда телеканалу Перший щотижня готуватиме одну історію в рубрику інфомарафону «Герої України».

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Читайте також: