:
Спільний проект, присвячений 25-й Річниці аварії на Чорнобильській АЕС побачать глядачі всієї Європи

Спільний проект, присвячений 25-й Річниці аварії на Чорнобильській АЕС побачать глядачі всієї Європи

22 квітня 2011

Перший Національний продовжує співпрацю з європейським телеканалом ARTE і слідом за успішним проведенням "Уїк-енду з ARTE" у середині березня, стартує новий спільний проект, присвячений 25-й річниці аварії на ЧАЕС.

26 квітня вся Європа в ефірі телеканалу ARTE і вся Україна в ефірі Першого Національного побачить проект "Чорнобиль. Історія без кінця", в який входить трансляція двох документальних фільмів - "Європа і Чорнобиль" (режисер Домінік Гро) і "Чорнобиль назавжди" (режисер - Ален де Алле), а також теледебати, присвячені темі аварії на ЧАЕС.

Документальний фільм "Європа і Чорнобиль" - справжня транс'європейська постчорнобильська подорож, виткана з протилежних за змістом точок зору і оцінок.

У квітні 1986 зруйнований реактор палав протягом 10 днів. Радіоактивні гази утворили великі хмари, які вітер відніс до Скандинавії, Європи і Балкани. 70% викидів осіли в Білорусії, на північ від Чорнобиля, але інші країни Європи, наприклад, Норвегія, Греція, Австрія і Франція також отримали значну дозу забруднення. Фільм заснований на даних, зібраних в найбільш забруднених країнах, науковому аналізі суперечливих відомостей про кількість радіоактивного осаду, які викликають палкі дебати. У фільмі взяли участь експерти з міжнародних європейських організацій і прості люди.

"Чорнобиль назавжди" - фільм Алена де Аллі про найбільш руйнівну індустріальну катастрофу ХХ століття. За 25 років виростає одне покоління. В Україні нове покоління практично нічого не знає про аварію, або знає мало. Для молоді Чорнобиль - зона з віртуальної реальності гри. А що ж у справжній реальності?     

Зйомки теледебатів будуть проходити безпосередньо в Києві. І 26 квітня у прямому ефірі саме зі студії НТКУ на всю Європу буде транслюватися ток-шоу, присвячене екологічній тематиці, в якому візьмуть участь провідні фахівці цієї сфери - Bertrand Barré, Rebecca Harms, Michael Schneider, Alain de Halleux. Ведучою дебатів буде Annie Claude Elkaim.    

Творчі та технічні команди обох телекомпаній вже ведуть спільну підготовку зйомки. Минулого тижня делегація ARTE приїжджала до Києва, для ознайомлення зі студією, з якої будуть транслюватися теледебати.     

"Ми дуже пишаємося тим, що не тільки продовжуємо спільну співпрацю, а й розвиваємо його. Від адаптації документальних фільмів франко-німецького каналу, ми перейшли до великих спільних проектів, в яких Перший Національний грає важливу роль. Адже глядачі всієї Європи будуть дивитися в прямому ефірі дебати, організовані Першим Національним і проведені в студії Першого Національного. І хоча проект присвячений такій сумній річниці, те, що в студії НТКУ зберуться провідні європейські спеціалісти в сфері екології, грає важливу роль як для Першого Національного так і для іміджу України в цілому", - розповів заступник генерального директора НТКУ Валід Арфуш.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: