:
Річниця перепоховання Шевченка

Річниця перепоховання Шевченка

20 травня 2011

22 травня виповнюється 150 років з дня перепоховання на українській землі тіла великого українця Тараса Шевченка.

Пряме включення з офіційних державних заходів на Тарасовій горі, за участі Прем'єр-міністра України Миколи Яновича Азарова -  22 травня о 12:00 на Першому.

Поета не стало 10 березня (26 лютого) 1861 року. Оскільки Шевченко помер в Петербурзі, тому його і поховали в цьому місті на Смоленському кладовищі. Але українець №1 хотів, щоб не тільки душа, але й тіло було нерозривно пов'язано з улюбленою Україною. "Як помру, то поховайте Мене на могилі, серед степу широкого, на Вкраїні милій, щоб лани широкополі, І Дніпро, і кручі було видно, було чути, як реве ревучий...".

Його друзі знайшли таке місце - Чернеча гора в Каневі. Перепоховання відбулося 22 травня 1861. Це живописне місце розташоване за 150 км на південь від Києва, вниз по Дніпру. Дорогою з Петербургу до Канева Т.Шевченка відспівували в київській церкві Різдва Христового.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: