:
Обличчя України. 1999 рік

Обличчя України. 1999 рік

23 травня 2011

Петро Балабуєв — втілення мрії у "Мрії"

У його голові народився найбільший літак у світі. З його фантазії постали відомі на увесь світ "Антей", "Руслан" і "Мрія", а також сучасні АН-140 і АН-148. Він був генеральним конструктором АНТК ім. Антонова 21 рік поспіль. "Хоббі - це моя робота, а робота - хоббі"- казав про себе Петро Балабуєв. Донька згадує - він підхоплювався рано-вранці - родина жила поблизу заводу - і одразу на підприємство.

Петро Балабуев народився на Луганщині. І дуже рано почав утримувати сім'ю - маму та двох сестер. Його батько загинув у партизанському загоні. Вибираючи професію, він думав і про кар’єру військового, і суднобудівника, але у ті часи не було хлопчиська, який би не мріяв літати. А Балабуєва приваблювали саме важкі літаки. То ж він став студентом Харківського авіаційного.

На завод Антонова Петро Балабуєв потрапив одразу зі студентської лави. І уже за два роки став керівником складальної майстерні, а через сім років після інституту - заступником генерального конструктора. Він керував ОКБ у Ташкенті, саме там  починали готувати серійний випуск найтяжчого на той час у світі літака Ан-22 "Антей".

Сьогодні у бригаді, де починав працювати Балабуєв, все як було тоді. Тісно від кульманів і креслень. На його робочому місці - портрет. А на дошках - ті самі його перші креслення. Товариш по перших роках роботи легендарного конструктора Микола Звонарьов згадує - той завжди пропонував нестандартні рішення. Коли треба було перевозити деталі першого "Антея" до Ташкента, то, крім авіашляху, Балабуєв вирішив доправляти і суходолом - довелось співробітникам їхати з України до Узбекистану автобусом.

Нікого, крім Блабуєва, легендарний Антонов своїм наступником на заводі не бачив. То ж у 1984-му Балабуев став генеральним на великому заводі. Льотчики-випробувачі називали його і "отаманом" і "батьком". Він дуже переживав перед випробуваннями літаків - за життя пілотів. Льотчик-випробувач Олександр Галуненко згадує,  перед першим вильотом підписував польотний лист у Балабуєва. Ставлячи підпис у генерального конструктора трусилися руки від переживання. Через роки син Галуненка теж став льотчиком-випробувачем і піднімав АН-148. Тоді Олександр Галуненко зрозумів, що на землі переживаєш більше ніж у небі.

Десять моделей літаків Ан, включно з важковаговиками "Русланом" та "Мрією" - спадок Петра Балабуєва. Що ним рухало, коли інші вже спокійно б почили на лаврах? Колеги і друзі кажуть - невгамовна допитливість.

Найбільший у світі і досі вантажний літак "Мрія" був втіленням дитячої мріїі самого Балабуєва. Той хлопчиськом марив великими літаками. Назву для машини свої мрії запропонував також сам і на спеціальній  науково-технічній  нараді "Мрію" затвердили.

23 травня 2011 авіаконструктору Петру Балабуєву виповнилося б 80 років.

Читайте також: