:
Олександр Богомолець. В опозиції до смерті

Олександр Богомолець. В опозиції до смерті

24 травня 2011

26 травня о 12:40 на Першому відбудеться прем’єра фільму "Олександр Богомолець. В опозиції до смерті", присвяченого 130-річчю від дня народження видатного українця.

Автор сценарію: Володимир Качур
Режисер: Олена Хмирова
Оператори: Іван Ничипорук, Володимир Таргонський
Керівник проекту: Марк Гресь

У свій час під керівництвом Олександра Богомольця було здійснено унікальний винахід: консервація крові, - яку можна зберігати та  транспортувати на великих відстанях. Що цікаво, формула консервації не приховувалась та не патентувалась. Її просто подарували світові. Цей винахід зберіг життя тисячам солдатів та офіцерів під час війни з фашистською Німеччиною. Консервація крові – це, справді, планетарного рівня відкриття. Воно і нині не втратило актуальності.

Академік Богомолець також здійснив не менш важливі відкриття та винаходи: про сполучну тканину, про артеріальний тиск, та, зрештою, створив всесвітньовідому сироватку АЦС. І усе це заради світлої ідеї -  продовження людського життя до 130-150 років.

Власне, уся ця фундаментальна основа лягла у тематичну канву фільму. Документальна робота насичена драматичними епізодами із часу народження Богомольця, а народився він у Лук’янівській в’язниці, і завершується його відходом у вічність.

Ідея фільму прочитується легко та безальтернативно: тільки та особа здатна на великі планетарні винаходи, яка сумлінно, щиро та з великою амплітудою пристрасті прагне нових відкриттів, щоб продовжити вік людини, щоб зупинити її фізичний та духовний біль.

Дивіться історію українця, який кинув виклик смерті. На Першому.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: