:
Обличчя України. 2004 рік

Обличчя України. 2004 рік

13 липня 2011

Марія Матіос - прима сучасної вітчизняної літератури

Класична українська жінка. Прима сучасної вітчизняної літератури. Найбільш плідна письменниця. Так кажуть про Марію Матіос її читачі та літературознавці. Вона не потребує рекомендацій. Називає себе твердою та непоступливою, якщо йдеться про життєві цінності. А своє слово - гострим лезом. Її книги світові критики назвали "ударом і викликом" сучасності. Вони перекладені десятьма мовами. Вийшли друком у Канаді, США, Хорватії, Росії та Сербії.

У матері Марії Матіос - ціла полиця доньчиних книжок. У шафі - всі літературні здобутки тепер уже відомої письменниці. Поруч - стіл, за яким тоді ще зовсім юна Марійка створила свої перші поезії. Почала писати вона у 15. Батько письменниці - Василь згадує: "Якщо вона хотіла щось писати, то відлучалась від усіх, від оточення, щоб залишитися наодинці, на природі, біля річки. Виходила до гори Борсуківка й писала".

Від гірськіх пейзажів Буковини черпала натхнення Марія Матіос. З її рідного села й більшість персонажів. Їхні життєві історії вона трансформує, змінює та складає в літературні твори. Як каже мати, для Марії взагалі Буковина - це найрідніше, ні з чим незрівнянне. Тут вона збирає багато матеріалу для того, щоб потім використати в своїй творчості. Вона одержує не тільки моральне задоволення, але й здорово почуває себе тут. Хоча Марія Матіос уже 13 років, як перебралася в столицю й навіть адаптувалася до мегаполісу, без "гірських кардіограм", як сама каже, їй не пишеться:

"Я потребую гірської картини для того, щоб я почувала себе свободно й щоб мої слова пливли як гірська вода. Такий саме куточок Буковині я маю в себе на дачі, на городі. То мені великий стимул".

Найкращими вчителями Марія називає батьків. Це від них вона взяла головні життєві принципи - честь, справедливість, любов та добро.

"Якщо я знаю, що я маю рацію, то нема такої сили, яка б змусила мене відмовитися від цієї твердості, від цієї позиції саме через те, що ти розумієш, що життя коротке".

Сім книг поезії та близько десятка прози. Переклади світових авторів, статті. Це творчий доробок Марії Матіос. Не менш успішні та популярні й вистави за її романами. "Солодку Дарусю" в постановці Івано-Франківського театру з аншлагами показали 78 разів, зокрема, на гастролях у Канаді та п'ять разів - у Києві. Це була дипломна робота випускників театрального відділення Івано-Франківського інституту культури. Тому вони навіть не очікували такого успіху. Акторка Надія Левченко побачила в "Солодкій Дарусі" дуже багато течій. Але глядачеві показали дві: любов і трагедію. Публіка це сприймає. Хоча й політичні нюанси, і болючі соціальні проблеми тут зачерпнуті, але коректно й толерантно.

Марія Матіос сама не раз їздила з акторами на гастролі. Письменниця тішиться: актори зіграли так, як вона написала. У задум режисера не втручається, але "певний макіяж", за її словами, у виставі наводить.

Матіос вважає себе щасливою жінкою та письменницею. Каже, головна її книга ще попереду.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,33% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: