:
Проект

Проект "Переселенці" стартує на UΛ:Перший 26 березня

21 березня 2016

Дванадцять історій із півтора мільйона. Дванадцять серій і дванадцять героїв. Дванадцять хвилин, потягом яких неможливо відірвати очей від екрана чи відволіктися… Проект "Переселенці" – історії тих, хто змушений був покинути все – стартує на UΛ:Перший цієї суботи, 26 березня, о 21:50.

"Переселенці" виходитимуть в ефірі телеканалу щотижня. У кожному з випусків буде своя історія, проте жодна з них не залишить байдужим. Годинникар, пастор, майбутня зірка футболу, паралімпієць, актриса – в один момент ці люди втратили все, опинилися в стані "тут і зараз". У кожного з них – своя історія, але всі вони є частиною нашої спільної історії, нашого сьогодення.

Про те, як проходили зйомки й пошуки героїв, про специфіку проекту та внутрішні судоми розповів продюсер "Переселенців" Руслан Ткаченко:

У проекті "Переселенці" – 12 історій, і всі вони різні. Проте кожна така, що тиждень після неї у мене були внутрішні судоми… Непрості історії й сильні люди. Як вони з усім цим справляються – я не уявляю. Просто задумайтеся: живуть люди, і все у них є. Побудували все, є діти, робота, життя, повне планів. І в один момент – немає нічого. Це ще дуже добре, коли людина встигає зібрати щось і просто поїхати – без жертв. А є й такі, хто тримається з думкою "Має ж воно якось уже стабілізуватися", і тоді все це вже пов’язано з людськими жертвами…

"Діти поруч, як я їх залишу? Як я поїду?", – думав один із наших героїв – годинникар. А одного дня його покликали на впізнання сина… А син із вагітною невісткою просто знімав квартиру у господаря. До цього господаря прийшов уже його син – чи то п’яний, чи то під дією якихось речовин. Вони сварилися, син годинникаря заступився. І всі отримали по три кулі в голову – господар квартири, і син годинникаря. Невістка вагітна теж у кімнаті ворухнулася, коли стріляли, і її теж… Це надзвичайно важко, але ці люди живуть поруч із нами.

Ми ставили перед собою завдання не брати медійні, "розкручені" історії. Адже вже є ціла низка таких, які розповідали скрізь. Хотілося знайти щось незвичайне. Шукали через волонтерські організації, місцеві ЗМІ… Десь – якась статейка у районній газетці, десь – волонтерська організація. Звісно, далеко не все спрацьовує. Були випадки, коли ми виїжджали на зйомку, зустрічалися з героєм і розуміли, що немає історії. Тобто, історія є скрізь, але це ж іще пов’язано з якоюсь струною, нервом, можливістю розкрити все драматургійно.

Кадр із серії "Годинникар" (проект "Переселенці")

Географія нашого проекту досить широка. Одеса, Миколаїв, Львів, Карпати, Черкаси, Харків… Ми не хотіли зациклюватися на Києві, а подивитися ширше – по всій Україні.

Серії "Переселенців" називатимуться з огляду на діяльність наших героїв. Є годинникар, є пастир, є хлопець, який – майбутня зірка футболу, є паралімпійєць, є вчитель, є актриса. Ці люди привозять із собою тільки те, що вміють…

Історії – просто неймовірні! Бо коли донецька актриса приїжджає, наприклад, в Одесу – дуже специфічне місто із закритим ком’юніті – це ком’юніті забирає її до себе. Вони носять її на руках, підтримують. У зв’язку з її приїздом спеціально створюють естрадний театр. А чом би й ні: "це естрадна актриса, значить у нас буде естрадний театр". Навіть після концерту ми сідаємо спілкуватися, і я бачу наскільки глибоко вони один в одного "в’їжджають".

Специфіка нашого проекту ще й у тому, що ми не додаємо дикторського тексту. Це одна з найскладніших форм документального кіно, коли ми від себе нічого не говоримо. Наша історія – розкрити все тільки словами наших героїв. Кожна серія побудова на монолозі.

Десь люди краще розкриваються, десь – складніше. Бо людина, переживши трагедію, може замкнутися у собі й складно це віддавати. Цим людям часто навіть показати нічого, і їм соромно, що вони живуть у таких умовах. Це можна зрозуміти, бо людина прожила життя, у неї все було, а тут якийсь закуток… Але нам вдається їх розкривати. Мабуть, завдяки команді, бо в нашій команді – всі відкриті. І коли ми вже їдемо після зйомок, герої кажуть: "Ви знаєте, ми так не хотіли розповідати, але так було приємно". Я думаю, що в цьому теж є певна соціальна місія – ми допомагаємо людям відкритися.

Перша серія "Переселенців" – "Годинникар" – вийде в ефірі цієї суботи, 26 березня, о 21:50. Не пропустіть!

Читайте також: