:
Представники творчого колективу НСТУ обрали другу п’ятірку членів редакційної ради Суспільного

Представники творчого колективу НСТУ обрали другу п’ятірку членів редакційної ради Суспільного

11 жовтня 2017

Загальні збори творчого колективу Національної суспільної телерадіокомпанії України, присвячені виборам членів редакційної ради Суспільного, відбулися сьогодні, 11 жовтня, у приміщенні Будинку звукозапису Українського радіо. Перша п’ятірка була обрана минулого тижня на конференції редакційних рад філій мовника.

На початку зустрічі голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія звернувся до присутніх: "Кожен із вас точно знає ситуацію, коли дзвонять із першої приймальні в програму і кажуть прийняти гостей. От редакційна рада, до якої ви сьогодні обираєте представників, працюватиме для того, щоб так не можна було зробити. Ви писатимете редакційний статут, а потім чекатимете на звернення від журналістів із подібними справами. Насправді, це не така проста річ. "Ну і що, що це гості з обласної ради? Ну, вони нам здають приміщення за одну гривню на рік". І в такій ситуації редакційна рада повинна буде запитати, чому ми користуємося приміщенням за одну гривню і повинні поступатися владі. Редакційна рада буде на боці журналістів, щоб вони не боялися працювати, не боялися втратити роботу, сперечатися з керівництвом. Бо основне завдання журналіста – дотримуватися стандартів, бути об’єктивним та неупередженим, а не виконувати вказівки згори".

Член правління ПАТ "НСТУ", відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури, Микола Чернотицький додав: "Ця рада має стежити за дотриманням стандартів – в чому суспільний мовник має бути флагманом як у регіоні, так і по всій країні. Наша компанія має працювати для суспільства згідно стандартів. Тож перед вами стоїть дуже важливе завдання, і я впевнений, що ви з ним впораєтеся".

Під час основної частини зборів було висунуто 20 кандидатів, серед яких за допомогою рейтингового принципу голосування обрали п’ятьох. Ними стали:

  • Павло Токар, заступник директора ТВО "Служба інформації" Чернівецької філї НСТУ;
  • Мирослав Поляковський, заступник завідувача редакції ТВО "Студія експеримент" Закарпатської філії НСТУ;
  • Зоряна Тивін, завідувачка відділу міжнародного співробітництва Львівської філії НСТУ;
  • Марина Тепленко-Дідик, завідувачка редакції телебачення Вінницької філії НСТУ;
  • Оксана Клим, головна редакторка ТВО телебачення Львівської філії НСТУ.

Павло Токар, Чернівецька філія

У 2015 році я відслужив у Збройних силах України, і армія навчила бути дисциплінованим і відповідальним. Щодо того, чи навчився говорити "ні", то якщо накази суперечили моїм принципам або принципам моїх підлеглих, говорив ні. Говоритимемо "ні" й надалі і державній владі, і НСТУ, якщо накази суперечитимуть нашим принципам.

Мирослав Поляковський, Закарпатська філія

Ми мовимо 8 мовами, і я володію більшістю з них. Ви говорите тут про джинсу, а я хочу сказати ще про інше. Я прошу вас врахувати те, що Закарпатська філія – це місце, де люди працюють, щоб глядачі не перемикалися на європейські канали. Мовити мовами нацменшин дуже потрібно. Адже якщо це припинити, якщо нас закрити, то наш глядач не перемкнеться з регіонального на центральні канали. Він перемкнеться на телеканали інших країн. І тоді ми вже не зможемо нічого донести до цієї аудиторії.

Зоряна Тивін, Львівська філія

Із 2012 року веду прямі ефіри у форматі ток-шоу, підготувала цикл програм про децентралізацію, з яким у 2016 році зайняла перше місце на всеукраїнському конкурсі висвітлення реформ від Ради Європи й Інтерньюз-Україна. Цим результатом своєї роботи я намагаюся показати, що й на регіональному телебаченні можна робити якісний продукт, а також конкурувати з приватними каналами, які мають більший ресурс. Я – за розвиток, за розумний і мудрий розвиток.

Марина Тепленко-Дідик, Вінницька філія

У першу чергу важливо зазначити те, що має бути непохитною кригою: нам мають створити умови праці, в яких ми зможемо робити гарний якісний контент. І не можна засмічувати ефір філій будь-чим, бо у нас в регіонах є багато питань, які треба висвітлювати. Я напряму працюю з високопосадовцями, які мені довіряють і знають, що якихось підводних течій, що не відповідають стандартам журналістики, в моїх програмах немає.

Оксана Клим, Львівська філія

На телебаченні працюю 17-й рік. Пройшла цей шлях від репортера новин і спробувала себе практично на всіх ділянках телевиробництва. Із 2014-го життя повернулося інакше, коли зрозуміла, що як журналіст можу більше. Тому активно почала займатися громадською роботою. Я переконана, що професійні якості можна здобути, головне завжди залишатися людиною. Найбільше моє досягнення в житті – двоє синів. І тому я розумію, що маю що втрачати, і робитиму все, щоб мене і таких як я, ніхто не міг зламати. Я знаю, що таке журналістські стандарти, це не те, що написано в книжці, це те, що в мене в середині.

Захід відбувся за підтримки Офісу Ради Європи.

Фотограф: Богдан Пошивайло

Читайте також: