:

 

Процедура обрання громадських організацій, що висуватимуть представників до Наглядової ради

Процедура обрання громадських організацій, що висуватимуть представників до Наглядової ради

15 вересня 2015

Про важливі моменти етапів відбору громадських організацій, що висуватимуть представників до Наглядової ради суспільного мовника України, їхню перевірку та сам процес обрання розповіли перша заступниця голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк та голова Громадської комісії з питань проведення конференцій Всеукраїнських громадських організацій з обрання Наглядової ради НСТУ Ольга Большакова.

Під час першого етапу прийому заявок на участь у конкурсі для обрання у наглядову раду НСТУ було отримано 82 заяви від громадських організацій. До участі у конкурсі допустили 57 із них. Громадські організації подавалися відповідно до своєї діяльності у сферах інтересів суспільства, яких попередньо було визначено 9. До цих сфер належать: освіта й наука, забезпечення прав національних меншин, фізичне виховання і спорт, журналістика, правовий захист, захист інтересів дітей та молоді, творчість, місцеве самоврядування, захист прав осіб з особливими потребами. Другий етап прийому заявок від громадських організацій відбувся улітку, і за його результатами було отримано ще 76 заяв.

"Ми маємо ще погляди на те, як потрібно змінювати закон, – розповіла Ольга Герасим’юк. – На нашу думку, треба зменшувати вплив політиків. Ми не шукаємо легких шляхів у формуванні українського суспільного мовника: коли інші країни починали створення з нуля, наш шлях пролягає через реорганізацію, що дуже ускладнює процес".

17 вересня 2015 року відбудеться відкрите засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з представниками громадських організацій, які пройшли відбір серед усіх, хто подав заявку. У жовтні розпочнуться конференції для громадських організацій за сферами, які вони представляють. Конференції відбуватимуться за таким розкладом:

  • освіта й наука – 12 жовтня;
  • забезпечення прав нацменшин – 14 жовтня;
  • фізичне виховання і спорт – 16 жовтня;
  • журналістика – 19 жовтня;
  • правовий захист – 21 жовтня;
  • захист інтересів молоді – 23 жовтня;
  • творчість – 26 жовтня;
  • місцеве самоврядування – 28 жовтня;
  • захист прав осіб з особливими потребами – 30 жовтня.

Повноваженнями новообраної ради завершила свою презентацію Ольга Герасим’юк. Наглядовий орган стежитиме за діяльністю Національної суспільної телерадіокомпанії, визначатиме напрямки її роботи, затверджуватиме статут, членів і голову правління НСТУ.

Із критеріїв, які застосовувалися під час відбору до наглядової ради представників громадських організацій, розпочала виступ голова Громадської комісії з питань проведення конференцій Всеукраїнських громадських організацій з обрання Наглядової ради НСТУ Ольга Большакова.

"Не всі механізми, закладені в законі, спрацювали. Найбільш складну для відбору вимогу про статус всеукраїнської організації було скасовано, а вимога активної діяльності громадської організації протягом останніх 3 років лишилася. У нас дуже багато громадських організацій, які працюють постійно, час від часу, але є і такі, що працюють тільки щоб надавати статусу своїм засновникам. До формування наглядової ради НСТУ допущені лише ті організації, що представляють інтереси громадськості, саме тому обмеження потрібні", – вважає Ольга Большакова.

Під час розробки системи обмежень для відбору громадських організацій було визначено, що основним критерієм є прибутковість організації. Рекомендовані до участі в майбутній конференції були й неприбуткові асоціації та творчі спілки. Вони формально регулюються іншим законом, але відповідають вимогам. Громадська комісія з питань проведення конференцій Всеукраїнських громадських організацій з обрання Наглядової ради НСТУ не рекомендувала благодійні фонди, бо вони не є представницькими організаціями і створюються з іншою метою.

Крім того, участь в обранні представників громадськості до Наглядової ради українського суспільного мовника не братимуть громадські організації, які пропустили строки подання заяв. Через вимогу 3-х років активної діяльності своє представництво втратили громадські групи, організовані після подій на Майдані у 2014-2015 роках. Однак Ольга Большакова зауважила, що якби було знято ще й ці вимоги – будь-яка організація могла б взяти участь, і тоді якість конференції постраждала би.

Сама ж панельна дискусія завершилася формулюванням образу типового керівника суспільного мовника, яку сформулювала експерт Ради Європи Ів Саломон: віддана справі людина з величезним досвідом управління. А в організації цього ж керівництва голови правління суспільного допомагатиме обрана за ефективною моделлю наглядова рада.