:

 

Суспільне в Україні. Якісний будинок буде збудовано

Суспільне в Україні. Якісний будинок буде збудовано

04 грудня 2015

Наблизитися на кілька кроків до втілення проекту суспільного мовлення – пріоритетне досягнення спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". На цьому неодноразово наголошували представники міжнародних організацій та українські медіаексперти під час конференції "Інформаційне суспільство в Україні: досягнення та пріоритети реформ". Про стан справ на шляху створення єдиного українського суспільного мовника, роздержавлення друкованих ЗМІ, законодавче регулювання аудіовізуальних медіа та втілення нині прописаних у законах реформ українського інформаційного простору йшлося на зустрічі 3 грудня.

Конференції передувало засідання керівної групи спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи "Зміцнення інформаційного суспільства України", після якого її учасники презентували досягнення спільної роботи.

"На засіданні керівного комітету ми підбивали підсумки роботи у 2014-2015 роках, – розповів голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко. – На мій погляд, тверду "четвірку з плюсом" ми мали би самі собі поставити. Досить багато зроблено, цей успіх реформування пов’язаний із тим, що медіаспільнота, яка чітко визначилася, що треба робити, делегувала себе як у законодавчу, так і у виконавчу владу. Ми діяли як єдиний організм, мали підтримку Ради Європи і Єврокомісії. Саме тому було проголосовано ключові законопроекти, і зараз для нас головне – їхнє впровадження. Я насамперед кажу про створення суспільного мовлення і роздержавлення друкованих ЗМІ. У першому кварталі 2016 року стартує суспільне мовлення. І дуже важливий момент відбудеться 16 грудня, коли припинять діяльність обласні державні телерадіокомпанії України. Це буде перший етап приєднання до Національної телекомпанії України (НТКУ) а потім залишиться тільки питання створення Національної суспільної телерадіокомпанії України".

На фото голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко

Ключові питання першої панельної дискусії – реформи у медіа. Її модерував спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос, визначаючи ключові аспекти розмови. Основним із таких експерт вважає перехід від державного до суспільного мовлення, задля втілення якого представники міжнародних організацій та команда Національної телекомпанії України зробила багато спільних кроків.

На фото – представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос

"Ми зможемо говорити про реальні досягнення тоді, коли українці скажуть, що ця сфера справді реформована і нова, – переконана голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. – Імплементація є першочерговим завданням. Зараз – питання багатьох технічних речей, безпосереднього втілення тих законодавчих основ, які на сьогодні є лише документами. Це поки що тільки папір, ми повинні наповнити його реальністю. Реальністю на рівні рейтингового суспільного мовника, у якого можливо рейтинг не визначальний, але точно визначальними мусять бути якість, контент і нові підходи і нові стандарти. Якщо у нас не буде якісного інформаційного середовища, ми будемо будь-що сприймати через криве дзеркало: подобається чи не подобається. Усі процеси реформування медіа потребують сьогодні підтримки. Не варто спинятися на одному кроці законодавчого забезпечення. Це – лише фундамент. Усе будівництво – попереду і воно залежить від кожного з нас".

На фото – голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар

Метафора будівництва чітко характеризує ті процеси, що нині відбуваються зі суспільним мовленням в Україні – вважає генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія: "У будівництві є таке поняття "grand zero" – це такий нульовий рівень, без якого неможливе будівництво як таке. Там ти закладаєш підвалини, комунікації. Але воно непомітне ззовні, люди його не бачать. Медіа реформа триває, не швидко, але якісно. Ці два роки не пройшли дарма – 80% роботи було зроблено, і воно все на "grand zero". Якісний будинок буде збудовано. Нам говорять, що ми трохи гальмуємо процес. Це правда, і це стосується технічних питань. Наглядова рада починає роботу. Люди, які увійшли до її складу, поки не до кінця знають, як працювати, але там зібралися професійні медійники і просто дуже адекватні люди, тому їм усе вдасться".

На фото – генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія

Очільник НТКУ також наголосив, що у бюджеті наступного року не передбачено фінансування на модернізацію, але і цю перепону суспільне спробує подолати: "Ми отримаємо навіть менше, ніж минулого року. Неможливо одразу показати вам будинок, ми його ще не збудуємо. Але з грошима будь-який бовдур зможе, а ти спробуй без грошей. От і будемо пробувати".

"П’ять із плюсом" співпраці у спільній програмі із Радою Європи та Європейським Союзом поставив би голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. "На першу зустріч ми прийшли розгублені, але спільні результати перевершили наші очікування. Основним досягненням спільної програми є не тільки її результат, а й те, що ми у процесі її реалізації змогли врахувати інтереси мовників, громадськості, індустрії, парламентарів, чиновників. І у напрямки розбудови суспільного мовлення було багато зроблено. 15 грудня відбудеться остання конференція з обрання члена наглядової ради, і через три дні після того ми затвердимо повний список її членів", – розповів він.

На фото – голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко

На трьох моментах, які потребують зараз зосередження з українського боку, закцентував увагу керівник відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Юргіс Вілчінскас. Серед них – раціональне планування, імплементація законодавчих ініціатив, а також контроль та підтвердження їхнього втілення. Не потрібно хапатися за все – варто розставити пріоритети для створення вільного медіапростору в Україні та оригінального ландшафту засобів масової інформації. Європейському Союзу важливо розуміти, що український процес реформ не загруз у бюрократичній тяганині.

На фото – керівник відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Юргіс Вілчінскас

"Програма "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні" – успішна і має помітні результати. Один із найбільших викликів у майбутньому буде у руках Зураба Аласанії, оскільки успіх суспільного стане демонстрацію змін і реального інтересу, який Україна виявить у будівництві незалежного медіа простору. Україна заслуговує мати незалежного мовника", – наголосив пан Вілчінскас.

Втілювати ідеї і перевершувати власні очікування запропонував українським медівникам Надзвичайний і Повноважний посол Бельгії в Україні при Раді Європи Дірк ван Екхаут. Минуле телебачення – це споживання, майбутнє – інтерактивна взаємодія із кожним громадянином. Важливо бути діяльними і креативними у впровадженні ідей, оскільки хороші плани й правильні слова – це уже половина роботи на шляху реформ: "Україна долає багато викликів у складний час. Але у цій перспективі країна готова стрибнути до вершини у медіареформах".

На фото – Надзвичайний і Повноважний посол Бельгії в Україні при Раді Європи Дірк ван Екхаут

На важливості втілення уже наявного законодавства сконцентрувалася й експертка Ради Європи Ів Салмон, яка консультувала українську команду на всіх етапах упровадження суспільного мовлення: "Ми бачимо багато досягнень за останні роки. Ці досягнення стали можливими завдяки медіасередовищу і громадському суспільству. Що мене вразило із дня першого приїзду в Україну – це ефективне громадське суспільство, яке зробило можливими усі реформи. Зараз ми маємо законодавство про суспільне мовлення в Україні, за нами лишається його впровадження. Вітаю усіх із виконаними завданнями, але давайте закатаємо рукави і працюватимемо далі".

На фото – експертка Ради Європи Ів Салмон