:

 

Чи з’явиться в Україні суспільний мовник із 1 січня 2017 року?

Чи з’явиться в Україні суспільний мовник із 1 січня 2017 року?

06 вересня 2016

Чи з’явиться суспільне вже з початку наступного року? Які існують загрози появі суспільного у січні 2017-го? Яких кроків треба вжити, щоб вирішити ці проблеми?

Про створення суспільного мовлення в Україні вже найближчим часом, фінансування, боротьбу за довіру й рейтинги, план невідкладних заходів з реорганізації Національної телекомпанії України у ПАТ НСТУ (Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телекомпанія України") говорили на прес-конференції "Чи з’явиться в Україні суспільний мовник з 01.01.2017?", що відбулася 6 вересня.

Створення суспільного мовлення – одна із ключових реформ медійної галузі України. Але нині немає впевненості, що фінальний крок відбудеться у потрібні терміни, і суспільне в нашій країні запрацює вже у січні 2017-го. "Усе тому, що бюрократичні процедури тривали набагато більше, ніж ми очікували, – сказав директор Центру демократії та верховенства права, член Наглядової ради НСТУ Тарас Шевченко. – На цій конференції ми зібралися, щоб підсвітити проблемні моменти, щоб іще був шанс їх змінити".

Має надію на розв’язання проблемних моментів і успішний запуск суспільного в Україні Мортен Енберг, голова Офісу Ради Європи в Україні. Говорить, що Рада Європи продовжить підтримувати процес реорганізації, проводитиме тренінги для працівників. "Ми у Раді Європи наголошуємо на важливості створення суспільного мовлення в Україні. – говорить пан Енберг. – Є робочий план щодо трансформації НТКУ в суспільний мовник і є певні зобов’язання щодо термінів перетворення. На даний момент знаки дуже позитивні, що ми на вірному шляху щодо створення нової юридичної особи в Україні, починаючи з наступного року. Усі необхідні для цього кроки, звісно, мають бути здійснені до кінця року, і щоб це зробити, ми готові підтримувати уряд і всіх учасників цього процесу. Коли буде створено нову компанію, Рада Європи продовжить проводити тренінги і навчання – ми будемо дуже раді подальшій співпраці".

Також Мортен Енберг наголосив, що нині важливим завданням є не тільки створити суспільний мовник, а ще й на належному рівні вирішити всі питання, організувати й провести Євробачення-2017 в Україні. Бо це, на його думку, буде дуже важливою подією для усіх і хорошим шансом для України знову довести, що це країна, з якою хочеться співпрацювати.

З якими проблеми зараз – на етапі перетворення у ПАТ "НСТУ" – Національна телекомпанія України стикається найчастіше, розповів генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія. Наголосив, що зараз компанія перебуває у стані, коли старі закони вже не працюють, а нові – ще не працюють: "У цих умовах ми маємо щодня працювати в полі, наповнювати ефіри кожної з 28 компаній, і паралельно має відбуватися реформа. За ці два з половиною роки у нашому існуванні нічого не змінилося – ані бюджети, ані відношення, ані закони. Деякі умови навіть погіршилися, бо на етапі переходу старі закони вже не працюють, а нові – ще не працюють. І отаким чином воно все дивно відбувається", – наголошує очільник НТКУ. І додає, що значні виклики перед мовником поставило Євробачення-2017. "Те, що Євробачення пройде в Україні, – це, з одного боку, натхнення, а з іншого – те, що може втопити".

Одним із відкритих питань залишається фінансування суспільного мовника. Спочатку Міністерство фінансів України визначило граничний обсяг видатків за програмою "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії" у 2017 році обсягом 700 мільйонів гривень (відповідно до листа Міністерства фінансів на адресу Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення від 28 липня 2016 р. № 31-04110-09-9/21934). У зв’язку з цим Наглядова рада НСТУ висловила занепокоєння намірами виконавчої влади урізати фінансування суспільного мовлення в 2017 році, про що опублікувала відповідну заяву. На прес-конференції Олег Наливайко, голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України, озвучив нові цифри: "У нас є лист Міністерства фінансів України, яким передбачена спеціальна програма "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" – це 1 мільярд 178 мільйонів 201 тисяча гривень. І будуть запитання про Євробачення, то зазначу, що також є окрема спеціальна програма "Забезпечення підготовки і проведення Пісенного конкурсу Євробачення-2017", і це 455 мільйонів 700 тисяч гривень".

Що ж стосується завершення першого етапу реформи суспільного, то на цей день є ще чотири компанії, які не припинили своє існування як юридичні особи. Начальниця управління внутрішнього аудиту Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України Наталія Степанова каже, що кожну компанію доводиться закривати з боєм, і ніхто не очікував, що на першому етапы переходу до суспільного буде стільки бюрократичних перепон. "Ми дійсно не очікували затягування першого етапу реформи і сподівалися, що він закінчиться набагато швидше. Кожну компанію доводиться закривати з боєм. Це ставить під загрозу створення суспільного мовлення. Ми навіть на сьогодні змінили дорожню карту: повторно проводимо інвентаризацію майна, повторно визначили дату оцінки, не очікуючи закриття всіх компаній. Але ми знаємо, що Фонд державного майна може приступити до цієї оцінки вже коли перший етап реформування буде остаточно закритий. Я сподіваюся, що у вересні ми завершимо цей перший етап, тобто всі компанії вже будуть зняті з реєстру як самостійні юридичні особи. І Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення України видасть наказ про перетворення НТКУ у ПАТ "НСТУ" і створить відповідну комісію, яка буде займатися перетворенням", – сказала Наталія Степанова.

Конференція проводилася Центром демократії та верховенства права спільно з Офісом Ради Європи в Україні, за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні" та Шведського уряду через Шведське Агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA).