:
14-річна Настя Новакова з Черкас потребує допомоги

14-річна Настя Новакова з Черкас потребує допомоги

04 лютого 2014

14-річна Настя Новакова з Черкас потребує допомоги. У 9-ть років дівчинка тяжко перехворіла на грип. Недуга дала ускладнення, й тепер у Насті  прогресує лейкоенцефаліт. Три місяці тому школярці довелося сісти в інвалідний візок. Як зарадити біді, українські лікарі не знають. Допомогти родині запропонували за кордоном.

По чотири години щодня Настя разом з мамою виконують реабілітаційні вправи. Вони мають тренувати м'язи дівчинки. Нині вона вже може сама вдягнутися.

До 9 років у доньки не було жодних проблем зі здоров'ям, каже мама. Її Настя змалку була жвавою й непосидючою. Усе змінилося п'ять років тому. Перехворівши на грип, дитина за три місяці перестала ходити й навіть не могла нічого втримати в руках.

Тетяна Ліва, завідувач центру реабілітації Черкаської обласної дитячої лікарні:

- У травні минулого року дитина не могла самостійно перевертатися в ліжку, в листопаді-жовтні 13 року дитина не могла сама пересуватися за допомогою допоміжних засобів, тобто в ходунках, поряд із супроводжуючою особою дитина в нас ходила по цьому коридору.

З Настіною бідою вже майже п'ять років борються в місцевому Центрі реабілітації. І хоча втішних результатів мало, дівчинка вірить, що одужає, й хоче якнайшвидше повернутися до школи.

- Я хочу, щоб я ходила, щоб ніжки мої не трусилися. Я хочу, щоб моя спинка мене не турбувала, бо це дуже боляче.

Донині встановити точний діагноз медики так і не змогли. Припускають: у дівчини прогресує лейкоенцифаліт. Чим його лікувати - не знають.

Тетяна Новакова, мама Насті:

- Нам дали рекомендації - це гормони і препарати, які використовуються при паркенсонізмі, тобто Наком і Ліваком - це дуже важкі препарати. Коли ми ще були в Києві і пробували їх ці препарати. У дитини почалися побічні ефекти псифічні, тобто дитина повиривала волосся, дитина розцарапала собі личко, порозкусувала руки.

Ефективне лікування Насті пообіцяли на Кубі. Обійдеться воно майже в 50 тисяч євро. Частину грошей батьки й рідні зібрали. Проте вся сума для родини - непідйомна. Тож єдина надія - на допомогу небайдужих людей.

Автор: Володимир Мельник, Віта Зорич, Олег Кураш. Перший Національний.

Тетяна, мама Анастасії Новакової. Телефони: 0931189677, 0984334734.

Читайте також: