:

"Енеїда": як поєднати кухню та літературу?

26 квітня 2018

Нове кулінарно-літературне шоу "Енеїда", яке повністю переверне традиційне бачення української кухні та познайомить із невідомими сторінками життя українських письменників, стартує на UA: ПЕРШИЙ вже цієї неділі, 29 квітня, о 12:40. Усі випуски "Енеїди" також транслюються на регіональних телеканалах суспільного мовника з 20 квітня.

Ведучий шоу – відомий кулінарний експерт та засновник "Гастромайстерні Конфітюр" Євген Клопотенко. Він щотижня запрошуватиме до себе на кухню знавців української літератури і разом з ними знайомитиме глядачів з маловідомими рецептами української кухні, які, окрім усього іншого, були улюбленими стравами наших письменників.

"Задумуючи цю програму як безперечно просвітницьку, я в першу чергу думала про форму. Як поєднати такі несумісні речі, як їжа та література? Тому точкою дотику стали улюблені страви українських письменників. І у цьому поєднанні є наш унікальний формат, – розповідає виконавча продюсерка кулінарно-літературного шоу "Енеїда" Катерина Феленюк. – Головним надзавданням нашого шоу є розвінчання стереотипів про класиків, які страждають, борються та вмирають. Як усі ми пам’ятаємо, в школі та університеті нам розказують саме про це. Життя людини позбавлене будь-якого об’єму, характеру, деталей… З нашої програми люди дізнаються небанальні факти, часом деталі, що шокують, отримають розуміння (нарешті зрозумілою мовою), чому все ж таки нам потрібно вивчати ці твори. І звичайно, окрім спростування стереотипів, я хочу, щоб ми цим проектом заохотили людей більше читати".

Щоб додати до шоу елемент неочікуваності, Євген Клопотенко не знатиме, що саме готуватиме кожного випуску, оскільки отримуватиме лише список продуктів від гостя. Завдання ведучого – вгадати, яку страву він готуватиме і який письменник "за цим стоїть". "Поєднання української їжі і літератури – щось незвичайно круте, я ніколи такого не робив. Від своїх гостей – критиків, поетів та прозаїків – я дізнаюся багато нового, ніби знову відкриваю для себе світ літератури, – ділиться враженнями ведучий "Енеїди" Євген Клопотенко. – Я хочу показати українцям, що наша кухня набагато цікавіша, набагато глибша та набагато смачніша, ніж ми можемо уявити. Хочу, щоб українська кухня стала модною. Хочу, щоб українці почали їсти більш корисні страви. "Енеїда" – це українська передача, про українських класиків, з українською їжею. Вперше! І я там не просто для того, щоб бути ведучим та ставити різні запитання своїм гостям, а для того, щоб перевернути ваше бачення про українську кухню. І я це зроблю! Новій українській їжі зі старими традиціямибути!"

Також протягом кількох місяців команда "Енеїди" збирала на сторінці UA: ПЕРШИЙ у Facebook рецепти традиційних страв, які споконвіку готували у різних регіонах нашої країни. Тому у кожному випуску програми у спеціальній рубриці "Укрїж" Євген Клопотенко готуватиме страви, рецептами яких поділилися українці. Творці проекту мають доволі амбітний план – створити та популяризувати нову-стару українську їжу. "Що ми знаємо про українську кухню? Галушки, вареники, борщ. Але це не становить і десятої частини від нашої кулінарної традиції. Ми хочемо відмовитись нарешті від нав’язаного Радянським Союзом смаку олів’є, шуби, заливної риби. І Євген Клопотенко нам у цьому допоможе. Я неймовірно щаслива, що він працює з нами. Євген – справжній патріот, який марить ідеєю питомо української кухні, яку легко, швидко та недорого готувати. Окрім того, він розробив проект реформування харчування в українських школах. Мені дуже близька його ідея вивести українську кухню на новий рівень. І думаю, що "Енеїда" – це один із перших кроків у цьому напрямку", – каже Катерина Феленюк.

Тож чи зможе відомий кулінар Євген Клопотенко відповісти на одвічне питання: "Що таке українська кухня?", і чи зможуть гості здивувати глядачів несподіваною правдою про українських письменників, дізнавайтеся вже цієї неділі на UA: ПЕРШИЙ. Буде цікаво та смачно!

Читайте також: