:
Суспільне покаже спецпроєкт про звільнення Cлов’янська

Суспільне покаже спецпроєкт про звільнення Cлов’янська

04 липня 2019

Суспільний мовник підготував спецпроєкт до п’ятої річниці звільнення Cлов’янська. Документальний фільм "Cлов’янськ. Незабуте" вийде 5 липня о 19:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Фільм побудований на відеохроніці, яку знімала журналістка Суспільного та режисерка-документалістка Сніжана Потапчук під час звільнення Cлов’янська у 2014 році. Вона була свідком бойових дій на сході України у 2014 році і зафільмувала для глядачів побачене. У 2016 році отримала орден "Народний Герой України" як військова журналістка.

"Ми намагаємося подивитися, що відбулося з містом за ці п’ять років – як воно змінилося і чи змінилося взагалі", – розповідає виконавча продюсерка Суспільного Катерина Феленюк.

Головною героїнею фільму є фотографиня Руся Асєєва. Завдяки її світлинам творці фільму показують глядачеві, як вона бачить місто через п’ять років після завершення бойових дій.

Автори фільму знайшли героїв відеохроніки 2014 року і довідалися про їхню особисту трансформацію за ці п’ять років. "Була проблема їх знайти, бо я заходила у місто одразу після звільнення, і це були ситуативні зустрічі", – розповіла Сніжана Потапчук. Наприклад, завдяки вцілілому куту будівлі, вдалося віднайти дідуся, який живе в уже відбудованому будинку. "Він відбудований світлішою цеглою. Це виглядає ніби такий шов – ми їх назвали швами війни", – каже режисерка.

Також вдалося знайти працівницю дитячого будинку, яка у 2014-му вивозила з міста дітей. "Ми її навіть не впізнали – вона настільки красива стала, настільки змінилася. А тоді вся війна була сконцентрована в ній. Вона пережила багато і під обстрілами, і під завалами, з дітьми і з паралізованою матір’ю", – каже Сніжана Потапчук.

Творці фільму вважають, що важливим було вловити як місто змінилося і змінюється. "Ми хочемо, щоб документальне кіно виглядало не як хроніка, а як фільм, після перегляду якого глядач задумається хоч на хвилину", – зазначає Катерина Феленюк.

З 5 липня у UA: HUB на першому поверсі телецентру "Олівець" Суспільний мовник організовує виставку світлин Русі Асєєвої, які вона зробила під час зйомок фільму "Cлов’янськ. Незабуте".

Нагадаємо, що раніше Суспільний мовник показав документальні фільми власного виробництва "Маріуполь. 5 років від дня звільнення" та "Аеропорт. Неповернення".

Читайте також: