:
Тут я не торгую сумлінням — Олексій Гомон про

Тут я не торгую сумлінням — Олексій Гомон про "Новини" на Суспільному

05 серпня 2019

Три роки тому Олексій Гомон, ведучий і кореспондент "Новин" на UA: ПЕРШИЙ, переїхав із Харкова до Києва та потрапив у вир подій, працюючи спочатку кореспондентом. Він готував ефіри в Балаклеї, де сталася пожежа й здетонували боєприпаси, працював зі Слов’янська та Краматорська, перебуваючи на лінії розмежування разом із моніторинговою місією ОБСЄ, а також висвітлював зі Стамбула процес отримання Україною томосу в Константинопольському патріархаті.

В інтерв’ю Олексій розповів нам, як йому вдається поєднувати дві посади на Суспільному, що є найголовнішим у роботі журналіста, де варто шукати собі дівчину та яким принципам не варто зраджувати в професії.

"Я відчуваю, що роблю справді корисну справу"

— Коли я вступив на магістратуру до Харківського національного університету ім. Каразіна, я приїхав сюди офіційно влаштовуватися на роботу. Зарплатня в мене була три тисячі гривень, і батьки допомагали із житлом. Врешті я професійно виріс і нині поєдную дві посади: один тиждень працюю ведучим, другий журналістом. Мене кликали на інші телеканали, однак я залишаюся на Суспільному, бо тут я не торгую власним сумлінням. Для мене це зараз найголовніше. Щодо роботи ведучим це круто. Я відчуваю, що роблю справді корисну справу, бо саме в часи війни для країни важливо мати такого мовника, який займатиметься не пропагандою, а подаватиме інформацію, відокремлюючи факти від оцінок. Мені подобається називати себе ведучим, а не диктором, бо я паралельно роблю ці матеріали, знаю весь процес. Мені комфортно працювати тиждень "у полі", тиждень ведучим, бо це різноманітність. Тиждень, коли я ведучий це просто інша робота, яка дає мені змогу зростати професійно й морально перезавантажуватися для роботи наступного тижня, коли знову працюватиму журналістом.

"Перевіряти й нікому не вірити на слово"

Критичне мислення це найголовніше для журналіста. Ти не маєш нікому стовідсотково довіряти під час спілкування в роботі: слова спікерів чи фахівців потрібно перевіряти й нікому не вірити на слово. Я говорив перед виборами, якщо ви маєте політичні вподобання та вже знаєте, за кого голосуватимете на наступних виборах, то не йдіть у журналістику, бо критичне мислення це найголовніше. По-друге, будьте готові, що особистого життя у вас, напевне, не буде: хіба дівчину або хлопця вам доведеться шукати на роботі.

"Робота, на яку хочеться приходити щодня"

Раніше всі розуміли, що в телеканалів є власник, усі розуміли, однак не звертали уваги. З початком війни заговорили про це більше, і люди почали з недовірою ставитися до новин, розуміючи, що, можливо, журналісти виконують якесь завдання, поставлене редактором, на якого тисне власник. Тому варто дивитися "Новини" на Суспільному, бо тут, гарантую, за три роки роботи мені жодного разу так чи інакше не говорили, як писати про ту чи ту людину. Ми цілком вільні, але в межах світових інформаційних стандартів, що й робить цю роботу такою, на яку хочеться приходити щодня. Тому, якщо глядачі хочуть справді фактів, а не чути оціночних суджень журналістів, тоді вам на UA: ПЕРШИЙ.

"Друзі не дивляться телек, але на сайті читатимуть"

Я хвалився друзям результатами моніторингу Ради Європи, проте вони не дивляться телек, але сказали — як тільки ви запустите сайт, ми обов’язково читатимемо. У нас саме має з’явитися новий ньюзрум, який допоможе об’єднати всі платформи Суспільного в єдиний простір для того, щоб максимально оперативно видавати інформацію всюди. Ви зможете отримати новини однаково швидко як на телебаченні, радіо, так і побачити їх на інтернет-платформах. Я сподіваюся, що це допоможе нам вийти на новий, абсолютно конкурентний рівень із комерційними телеканалами.

Нагадаємо, нещодавно "Новини" отримали найвищу оцінку серед усіх українських каналів у моніторингу Ради Європи — їх назвали єдиними без "джинси".*

Щодня "Новини" на UA: ПЕРШИЙ виходять в ефір дев’ять разів — о 6:30, 7:00, 8:00, 9:00, 9:25, 13:00, 15:00, 18:00 та 21:00, а у вихідні мають чотири випуски на день — о 7:00, 8:00, 9:00 та 21:00.

* Моніторинг проводиться коаліцією громадських організацій — "Комісія журналістської етики", "Платформа прав людини", "Український інститут медіа та комунікації" та "StopFake" за підтримки проєктів Ради Європи "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні" й "Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні", що імплементуються в межах Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр.

Фото: Анастасія Мантач

Читайте також: