:
Суспільне зняло фільм «Мирний птах» до Дня Незалежності

Суспільне зняло фільм «Мирний птах» до Дня Незалежності

21 серпня 2019

Документальний фільм «Мирний птах» виробництва UA: Суспільне мовлення вийде в ефір на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ у суботу, 24 серпня, одразу після трансляції урочистостей та спецпроєкту до Дня Незалежності.

Стрічку зняла режисерка-документалістка Сніжана Потапчук, яка з 2014 року фільмувала хід бойових дій на сході України. У 2016 році вона отримала орден «Народний Герой України» як військова журналістка*.

Фільм «Мирний птах» розповідає правдиву й водночас надзвичайну родинну історію Івана Старченка, що тісно переплітається із вторгненням Росії на Донбас та входом українських військових у Луганський аеропорт. Іван і його два сини працювали в Луганському аеропорту й попри заборону та погрози так званих ЛНРівців приймали на посадку українські військові літаки. Чоловіки допомагали українським військовим усім необхідним, і це мало не коштувало їм життя: дім Старченків розстріляли з танка. Іван з дружиною дивом врятувалися, а син Сергій потрапив у полон.

Сніжана Потапчук розповіла, що з 2015 року чекала, коли зможе розповісти історію про родину Старченків.

«Вони потрапили в сепаратистські списки як вороги «ЛНР» за допомогу українській армії на наступний день після того, як допомогли приземлитися в Луганському аеропорту нашим військовим», — розповідає режисерка.

Сім’я Старченків пройшла через важкі випробування, але, зрештою, знайшла сили почати нове життя переселенців.

«Ця історія і про ставлення жителів Луганщини до військових, і про силу духу, і про патріотизм, і про вірну дружбу, — розповідає виконавча продюсерка UA: Суспільне мовлення Катерина Феленюк. — Головний герой, після п’яти років у статусі переселенця, нарешті будує новий дім. До нього приїздить син та військові, з якими родина здружилася ще в Луганському аеропорту».

Нагадаємо, раніше Суспільний мовник показував документальні фільми власного виробництва «Маріуполь. 5 років від дня звільнення», «Слов’янськ. Незабуте» та «Аеропорт. Неповернення».

* Орден «Народний Герой України» — це українська недержавна нагорода, яка вручається громадянам України та іноземних держав за видатні заслуги в обороні незалежності України та волонтерську допомогу Збройним силам.

Читайте також: