:
Хто стоїть за лаштунками політичного токшоу «Зворотний відлік»

Хто стоїть за лаштунками політичного токшоу «Зворотний відлік»

11 вересня 2019

Політичне токшоу «Зворотний відлік» стартувало цієї весни й виходить щопонеділка о 21:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Понад двадцять прямих ефірів висвітлювали дві передвиборчі кампанії — президентську й парламентську. У незалежному моніторингу Ради Європи програму назвали найбільш збалансованим на українському телебаченні політичним токшоу.

Над виробництвом масштабного проєкту працюють понад пів сотні працівників. Хто вони? Як обирають теми та гостей? Як готують майданчик для головної дискусії країни на UA: Суспільне мовлення?

Ми вирішили познайомити вас із людьми, які стоять за лаштунками ефіру «Зворотного відліку».

Від задуму до сценарію

Підготовка кожного випуску розпочинається з планування, коли ведучі — Мирослава Барчук і Павло Казарін — разом із шеф-редактором, продюсером, керівником проєкту, редактором-аналітиком та гостьовим редактором вирішують, які важливі теми обговорюватимуть у наступному прямому ефірі та хто буде гостями студії.

За словами шеф-редактора «Зворотного відліку» Олексія Шевченка, його завдання — сценарій.

– Ми обговорюємо, про що й з ким хотіли б поговорити в наступній програмі, що нам для цього треба. Потім це все оформлюємо в орієнтовний сценарій, а під час ефіру я стежу за дотриманням цього сценарію та хронометражів. Живе шоу з ведучими-особистостями це завжди певний баланс між тим, як це бачить шеф-редактор і ведучі в прямому ефірі. Наші ведучі повноцінні творці проєкту, і кожен із них має добрий бекграунд, кожен має свій погляд на політичну, соціальну та суспільну ситуацію. Самостійність ведучих це трохи стрес для шеф-редактора, бо коли з’являється якась дискусія гаряча й активна то сценарій і таймінг летять (сміється прим. ред.)... Ведучі дуже тонко відчувають нерв програми, і, коли вони розуміють, що це зараз добре, то витискатимуть із ситуації максимум.

Час запрошувати спікерів

Коли визначилися з темою ефіру — саме час запрошувати спікерів й експертів. За словами керівниці проєкту Олександри Очман, її робота полягає в тому, щоб постійно контактувати зі спікерами та експертами.

100%

– Найголовніше й найскладніше в проєкті комунікація з людьми. Ефір роблять люди спікери, експерти, і потрібно балансувати між тим, щоб спікери були відомі аудиторії, і водночас, щоб на майданчиках Суспільного лунали нові думки, різні погляди. Це не мають бути ті самі популярні обличчя, нам потрібно виводити нових людей, які говорять предметно може їх ще не добре знає глядач, але вони класні й профі у своїй галузі. Важко знайти баланс — пять-шість експертів і до шести спікерів на програму, щоб вони ще й взаємодіяли між собою. Складно зібрати цих людей, бо у всіх різний розклад, різні побажання, прессекретарі партій мають власну мету. Часом окремі політики не хочуть приходити, бояться участі в незалежному токшоу, хочуть уникнути незручних запитань та гострої предметної критики своєї роботи. Зсередини це комунікація 24 на 7 і буквально без вихідних, я постійно на зв’язку з людьми це, з одного боку, дуже вимотує, а з іншого мені цікаво знати тих, хто визначатиме політику країни.

Та іноді перед ефіром трапляються й форс-мажори, коли терміново потрібно шукати заміну спікера. Про таку ситуацію розповідає гостьова редакторка токшоу «Зворотний відлік» Світлана Дубик, яка запрошує гостей студії та зустрічає їх.

100%

– Бувають моменти, як-от нещодавно, коли просто перед ефіром одна з головних спікерок повідомила, що захворіла. Довелося змінити сценарій і зробити так, щоб ефір усе одно був цікавий нашим глядачам. Спікери у нас різні усе залежить від тематики програми, яка має кілька блоків. Робота гостьового редактора вимагає бути трохи психологом для кожного, кого запрошуєш на ефір. Приємно, що, коли називаю телерадіокомпанію UA:Суспільне мовлення, то відчуваю зацікавленість і повагу людей це дуже надихає.

Запрошуємо глядачів

Коли спікерів уже запрошено, на прямий ефір зголошуються глядачі, які хочуть побачити все на власні очі, а не на екранах телевізорів чи цифрових платформах. Люди, які беруть участь у токшоу «Зворотний відлік», самі реєструються за відповідним посиланням. За словами адміністраторки з роботи з аудиторією Ольги Гресько, глядачам у студії не платять, їхня участь безкоштовна, однак дають змогу поставити запитання спікерам під час прямого ефіру, а також поспілкуватися з експертами та ведучими в програмі.

100%

– Суспільний мовник не платить глядачам за присутність чи за те, що вони ставлять запитання під час токшоу. Це не статисти, це справжні глядачі. Ті, хто справді цікавиться темою і хоче бути в студії. Ми вважаємо, що люди самі мають впливати на те, що обговорюється в ефірі, і висловлювати свою думку.

Дбаємо про безпеку й комфорт

Департамент безпеки забезпечує всім гостям та учасникам політичного токшоу «Звортний відлік» найвищий рівень безпеки. Для цього до основного посту додатково залучають ще 15 охоронців на час підготовки й прямого ефіру кожної програми. Спочатку охорона оглядає студію, тільки потім через металодетектори заходять гості. У команді безпеки також є двоє чотирилапих помічників — собаки Ханна та Туман породи кане-корсо. Вони вже півтора року охороняють територію телецентру «Олівець». Перед ефіром токшоу вони по черзі зустрічають гостей і вже стали улюбленцями всіх відвідувачів. За словами Ігоря Борщенка, який опікується собаками, ті добре вишколені кінологами й можуть виявити вибухові пристрої.

100%

Адміністративною командою, яка зустрічає, вітає і допомагає гостям студії, керує Ірина Жуковська. Вона дбає, щоб гості могли перекусити, випити чаю чи кави, зручно розміститися в студії, а також, щоб швидка й команда медиків завжди були поруч і напоготові.

100%

Основну схему роботи ми розробляли ще до першого сезону «Зворотного відліку»: як мають люди рухатися телецентром, як вчасно всіх зареєструвати, як нам гарантувати найвищий рівень безпеки. Над цим працює адміністративна команда разом із департаментом безпеки. Ми спеціально придумали браслети, які діляться за кольорами UA: Суспільне мовлення, щоб наші працівники знали свою аудиторію, розуміли, хто в якому секторі буде під час ефіру. Телецентр великий, і зорієнтуватися тут інколи важко навіть тим, хто працює багато років. Тож маємо дбати, аби гості почувалися комфортно й легко знаходили шлях до потрібної студії. Ми зустрічаємо, реєструємо, стежимо, щоб усе потрібне було: кава, вода чи навіть лікар. А ще проводимо екскурсії, аби гості могли побачити не лише одну студію, а й познайомитися з усім телецентром, більше дізнатися про Суспільне.

Одягаємо ведучих

Кожен, хто хоч раз бачив політичне токшоу «Зворотний відлік», помітив яскравий стиль ведучих — Мирослави Барчук та Павла Казаріна. Щоразу всі із цікавістю чекають, яку ж футболку одягне Павло Казарін, адже дотепні написи та малюнки на ній з’являються не випадково. З ведучими працює стилістка Діна Голубєва, яка для кожного ефіру готує кілька варіантів одягу.

100%

– Тексти для футболок придумує український народ, а ми ретранслюємо на якісний турецький трикотаж (сміється прим. ред.). Творити нам допомагає командна робота, креатив і почуття гумору ведучих. Мій улюблений момент це початок ефіру, коли все готово, коли Павло з Мирославою виблискують у кадрі.

Ура! Ми в ефірі

Під час кожного прямого ефіру найгарячіше стає в апаратній кімнаті, яка заповнена людьми. Режисер, виконавча продюсерка, керівниця проєкту та багато інших працівників стежать за прямим ефіром. Процесом керує режисер Андрій Боутьонок, який не має права на помилку в прямому ефірі. Від його роботи залежить, які саме кадри ми побачимо в трансляції токшоу. За словами режисера, працювати над таким проєктом важко, але на команду можна завжди покластися.

100%

– Робота команди в прямому ефірі — це як космічний корабель головне злетіти. Вражає команда, яка перебуває в АСБ і яка без слів розуміє одне одного. Працювати доводиться дуже напружено, бо це прямі ефіри. До того ж робота з політиками, а особливо першого ешелону складна. Ведучим Мирославі Барчук та Павлу Казаріну у цьому приміщенні табличку треба зробити за їхню витримку й підкованість, за те, як вони холоднокровно можуть ставити гострі запитання й Петру Порошенку, і Юлії Тимошенко, й Олегові Ляшку. Також Максим Скубенко викликає захват, бо перевірки фактів у прямому ефірі не було ніколи й, мабуть, не буде на жодному телеканалі. Захоплює студія, у якій аудиторія не платна, а люди приходять зі своєю думкою. І люди аплодують не коли їм скажуть, а від душі й серця. Я намагаюся не впустити жодної такої миті, яскравого кадру чи цікавої реакції, аби телеглядачі мали повну картинку й почувалися присутніми на дискусії.

Виконавча продюсерка політичного токшоу «Зворотний відлік» Катерина Феленюк каже, що токшоу такого масштабу UA: Суспільне мовлення робить невеликою командою, проте кожен її учасник — професіонал, тому все вдається навіть у найскладніші моменти.

100%

– Робота продюсера створення сильної команди. Я вважаю своїм здобутком, що привела на цей проєкт одних із найкращих режисера-постановника та оператора-постановника це надзвичайно талановиті люди. Я завжди сиджу під час ефіру з режисером в апаратній, і є речі, які хочу підказати йому, але Андрій сам усе відчуває. Іноді я ще не встигла сказати, а він уже бере це в кадр. Так трапляється чи не з кожним учасником нашої команди ми вже відчуваємо й часом наперед знаємо думки одне одного.

Розповідаємо про токшоу глядачам

Для того щоб прямий ефір «Зворотного відліку» зібрав якнайбільше українців біля телевізорів, радіоприймачів і гаджетів, працює PR-команда. Про те, як закликати глядачів дивитися прямоефірне токшоу, не знаючи достеменно, яка тема буде актуальною через тиждень та хто із запрошених гостей таки наважиться прийти до студії, розповідає очільниця управління PR-програм та ведучих Анастасія Обертас.

100%

Обертас — у центрі

– Ми позиціювали «Зворотний відлік» як головну дискусію країни, першу політичну програму на українському ТБ без преференцій будь-яким політикам і були від початку впевнені: у Суспільного є все для створення саме такого, незалежного токшоу. «Зворотний відлік» став першою програмою на Суспільному, яка отримала зовнішню промоцію: ми запустили банерну кампанію в метрополітенах Києва та Харкова, розмістили бігборди й сітілайти в Одесі й Львові, відеоролики в поїздах «Інтерсіті», які курсують усією Україною, влаштували триденну просвітницьку акцію-перфоманс у центрі Києва, а матеріалами в друкованій пресі охопили всі регіони України. Нині, коли натрапляю на коментарі незнайомих людей, які називають «Зворотний відлік» головною незалежною дискусією українського ТБ пишаюся, що доклала зусиль до створення такого токшоу.

Завжди контролюємо витрати

Весь процес від створення до реалізації проєкту потребує коштів. Усе про те, як фінансується політичне токшоу «Зворотний відлік», знає грант-менеджерка Олександра Малевич.

100%

– Робота полягає в тому, щоб зрозуміти, скільки буде коштувати проєкт такого масштабу, із яких компонентів він має складатися. Адаптувати до бюджету ідеї творчої команди. Зрозуміти, що потрібно для проєкту, як це порахувати, як усім людям заплатити й не забути докладно про все відзвітувати. Довелося навчитися бути мультифункціональною: я підписую службові записки, перевіряю виплати, контактую з бухгалтерією, контролюю, щоб усе було точно за передбаченим бюджетом і з дотриманням усіх належних процедур.

Не забуваємо про фото

Під час прямого ефіру в студії завжди працює один із фотографів пресслужби, щоб гості й глядачі могли переглянути після ефіру свої фото на UA: Суспільне мовлення та зберегти знімок на згадку про візит до телецентру. За словами фотографині Анастасії Мантач, телевізійну студію зроблено так, щоб телекамери могли показати глядачам усі найкращі ракурси, а їй же доводиться бути винахідливою, аби не потрапляти в кадр телеоператорів під час прямого ефіру.

100%

– Студію побудовано так, що по колу стоять телекамери, і важливо не потрапляти в кадр операторам. Спочатку я взагалі не мала можливості обирати класні точки для зйомки, адже вони зайняті камерами, доводилося шукати якісь щілини, а от тепер маю драбинку біля одного з операторів, працюю з висоти. Крім того, щоб усе потрібне опинилося в кадрі, швидко фотографую під час перерв на рекламу. Та найбільше мені подобаються знімки, зроблені під час самого ефіру, коли можна впіймати неочікувані реакції, яскраві емоції, що не завжди потрапляють у телеефір.

100%

Нагадаємо, програма виходить щопонеділка о 21:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, цифровій платформі Суспільного «Зворотний відлік», YouTube і Facebook-сторінці, а також в ефірі UA: Українське радіо.

Авторка: Олександра Грохольська

Фото: Анастасія Мантач, Артем Галкін, Володимир Шевчук

Читайте також: