:
Суспільний мовник зняв документальний фільм до Дня захисника України

Суспільний мовник зняв документальний фільм до Дня захисника України

08 жовтня 2019

Спеціально до Дня захисника України Суспільний мовник підготував документальний фільм про ветеранів АТО та ООС «Синдром війни. Я повернувся», який вийде в ефірі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ 14 жовтня.

У стрічці йдеться про складність діалогу між суспільством та ветеранами бойових дій. Фільм зняла режисерка-документалістка Суспільного Сніжана Потапчук, яка була очевидицею бойових дій на сході України у 2014 році й отримала орден «Народний Герой України» у 2016 році за внесок у військову журналістику.

«Сьогодні з’явилася ідея поговорити про те, що жодного діалогу за ці роки між ветеранами й суспільством так і не виникло. У фільмі ми говоримо, як би мали зустрічати ветеранів і сприймати їх. А хлопці зі свого боку говорять, що вони мають робити, щоб цей діалог налагодити, зазначає Сніжана Потапчук. — Ми розповідаємо про тих, хто на фронті був героєм і після повернення залишається героєм, тому що зміг знайти сили й адаптуватися до суспільства, адже за той час, що вони були на фронті, суспільство змінилося воно не стоїть на місці».

Головними героями фільму є Кирило Недря — оборонець Донецького аеропорту, кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня — та Роман Бабич — військовий медик, який урятував життя 600 військовим. Обидва — нагороджені орденом «Народний Герой України». Вони розповідають про власний досвід адаптації до мирного життя після війни.

За словами режисерки, наразі в державі не здійснюють необхідних реабілітаційних заходів для учасників бойових дій. Посттравматичний синдром накладається на бойову травму чи бойовий стрес і може призвести до страшних наслідків.

«Ми спробуємо зрозуміти психічний стан хлопців, які повертаються з фронту до мирного життя. У нас досі не існує бази обліку всіх ветеранів війни, щоб проводити обстеження. Держава має тримати це на контролі», — говорить Сніжана Потапчук.

Нагадаємо, Суспільний мовник створив і показав документальні фільми власного виробництва, присвячені річницям військових подій в Україні: «Мирний птах», «Cлов’янськ. Незабуте», «Маріуполь. 5 років від дня звільнення», «Аеропорт. Неповернення» та інші.

Читайте також: