:
Суспільне знімає документальний телесеріал про війну

Суспільне знімає документальний телесеріал про війну

14 листопада 2019

Суспільний мовник розпочав зйомки документального телесеріалу про війну в жанрі роуд-муві. Ведучі проєкту Юрій Макаров та Євген Степаненко проїдуть уздовж всієї лінії розмежування від Широкиного до Станиці Луганської, аби побачити на власні очі й розповісти глядачам, що нині відбувається на Донбасі.

Проєкт із робочою назвою «На Східному фронті» складатиметься з 10 документальних фільмів. За словами виконавчої продюсерки Євгенії Подобної, ідея проєкту — показати, що відбувається вздовж лінії розмежування.

«Двоє ведучих проїдуть усю лінію розмежування й побувають у ключових точках війни. Вони стануть провідниками для глядача у світ війни: розповідатимуть, аналізуватимуть, ділитимуться рефлексіями від побаченого. Євген Степаненко був на війні у 2014-2015 роках і зараз бачить прогрес або регрес, — ділиться продюсерка проєкту Євгенія Подобна. — Унікальність проєкту в тому, що це буде максимально широкий погляд на те, що відбувається на сході України. Ми розповімо про життя в прифронтових містах та селах, про підрозділи, які їх обороняють, та головне — про людей, чиє життя так чи інакше пов’язане з війною. Сподіваюся, ми зламаємо багато стереотипів».

Своїми враженнями від почутих пострілів на лінії розмежування та роботи над зйомками фільму поділився автор та ведучий проєкту Юрій Макаров: «У нас у знімальній групі із шести осіб мінімум четверо або брали участь у бойових діях, або були на фронті довгий час як волонтери. Отож це тільки для мене було умовно «бойове хрещення». Ми вже проїхалися від Маріуполя до Красногорівки, а наступна експедиція замикатиме цю дугу аж до Станиці Луганської. Ми зустріли величезну кількість неймовірних людей — і це, власне, основний емоційний результат від цього відрядження. Тобто ми можемо констатувати, що на фронті сьогодні перебуває найкраща частина українців», — зазначив Юрій Макаров.

На глядачів чекає багато ексклюзивних зйомок. Наприклад, патрулювання на борту корабля з морськими прикордонниками. У кожній серії телесеріалу ведучі знайомитимуть глядачів із людьми війни: військовими, місцевими мешканцями й волонтерами. Головним героєм першої серії стане командир 503 батальйону морської піхоти Вадим Сухаревський, нагороджений орденами Богдана Хмельницького II і IIІ ступеня.

«Це легенда Збройних сил України — людина, яка першою прийняла бій з окупантом і зробила перший постріл у відповідь. Колишній десантник, а нині командир батальйону морської піхоти Вадим Сухаревський — це командир нової формації з абсолютно унікальним поглядом на армію та війну», — зазначила виконавча продюсерка Євгенія Подобна.

Суспільний мовник планує показати документальний телесеріал у жанрі роуд-муві на початку 2010 року.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення зняло низку документальних фільмів про війну на Донбасі, серед яких «Синдром війни. Я повернувся», «Мирний птах», «Cлов’янськ. Незабуте», «Маріуполь. 5 років від дня звільнення», «Аеропорт. Неповернення» та інші.

Фотографувала Євгенія Подобна

Читайте також: