:
Юрій Макаров очолив Комітет Шевченківської премії: троє ведучих Суспільного в складі Комітету

Юрій Макаров очолив Комітет Шевченківської премії: троє ведучих Суспільного в складі Комітету

20 грудня 2019

Шефредактора телебачення Суспільного Юрія Макарова призначили головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Про це йдеться в указі президента України.

За словами Юрія Макарова, призначення для нього стало несподіваним.

«Це велика відповідальність і вогнище амбіцій. Треба бути бездоганним репутаційно й відвертим із собою, із колегами, — зазначив Юрій Макаров. — Суспільне залишається головним майданчиком для мене, і я не збираюся його посувати».

Юрій Макаров був членом правління UA: Суспільне мовлення впродовж 2017–2019 років, також він працював ведучим та автором програм на суспільних телеканалах UA: ПЕРШИЙ і UA: КУЛЬТУРА. Нині він працює над документальним телесеріалом Суспільного під робочою назвою «На Східному фронті».

Крім того, до складу Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка увійшли троє працівників UA: Суспільне мовлення: літературознавиця, виконавча продюсерка та ведуча UA: Радіо Культура Ірина Славінська, літературознавець, ведучий програми «Лекторій. Література» на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА Євгеній Стасіневич та музикознавиця, художня керівниця Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України, ведуча програми «Лекторій. Музика» на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА Любов Морозова.

За словами Юрія Макарова, новий склад комітету значно помолодшав та пройшов відбір у кілька етапів.

«Важливе — це процедура: спочатку призначають голову, потім голова пропонує свої кандидатури, а потім уже затверджують увесь комітет. Цього разу й Мінкультури, й Офіс президента, які цим опікувалися, пішли іншим шляхом, тобто офіційно процедура дотримана, але всі кандидати пройшли кількарівневе голосування серед представників мистецьких спільнот. Отож це не мій особистий вибір, чи Офісу президента, чи міністерства, це вибір спільноти. І це спільнота обирала представників Суспільного — Юрія Макарова, Ірину Славінську, Женю Стасіневича та Любу Морозову. Двоє з яких на менеджерських посадах, а двоє — обличчя каналу. Це означає, напевно, те, що Суспільне перебуває на гребні запитів суспільства», — розповів Юрій Макаров.

Зі свого боку Ірина Славінська зазначила, що радіє роботі з колегами.

«Я дуже сподіваюся на синергію та співпрацю. Робота комітету відповідальна, і від того, чи матимемо ми спільне бачення, багато що залежить. Тому тішуся, що поруч будуть колеги, яким довіряю», — зазначила вона.

Враженнями від першого засідання комітету поділилася Любов Морозова.

«Мене насамперед тішить склад цього комітету, бо це артисти й експерти з найвищим рівнем суспільної та моєї особистої довіри, — розповіла Любов Морозова. — Щодо першого засідання — от просто пишаюся знайомством та співпрацею із чинним головою комітету. Бо Юрій уміє дивовижно поєднувати щирість і неформальність спілкування з дотриманням регламенту».

Нагадаємо, Шевченківська премія — найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Премію вручають із 1961 року в шести номінаціях.

Читайте також: