:
У Суспільній студії встановили декорації світового рівня

У Суспільній студії встановили декорації світового рівня

07 квітня 2020

Суспільний мовник завершив створення декорацій майбутнього проєкту Суспільної студії. Проєкт оновить сітку мовлення суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ у ранковому, обідньому й вечірньому слотах. Глядачі Суспільної студії зможуть у прямому ефірі дивитися найважливіші новини країни та світу, об’єктивну аналітику й гострі дискусії відповідно до стандартів Суспільного мовника — чесно та неупереджено.

«Ми справді щасливі й вважаємо, що це маленьке диво, що попри перебої з фінансуванням та багаторічну відсутність можливості капітальних видатків у Суспільного з’явиться сучасна студія, яка є основою будь-якого телебачення. Зробивши цей крок, ми вже не зупинимося на шляху до фіналізації проєкту», — розповів член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу телебачення, Ярослав Лодигін.

Студія містить багатофункційні блоки. Передбачено окремі сектори для новинних випусків, ранкових, спортивних та аналітичних програм. Наразі завершили монтажні роботи. Над реалізацією працювало ТОВ «ОПР», яке виграло тендер. Фінансування на будівництво виділив донор BBC Media Action — благодійна організація, яка має на меті інформувати, об’єднувати та розширювати можливості людей у ​​всьому світі.

Попереду — технічне забезпечення студії камерами, освітлювальними пристроями та екранами. Однак через замороження рахунків Суспільного мовника та можливе урізання бюджету частину процесів довелося відкласти.

«Цьогоріч Суспільне мало отримати майже повне фінансування — 1,7 млрд грн. Це дало б змогу повноцінно облаштувати студію, але капітальних видатків ми так і не отримали. Через фінансові труднощі, із якими зіткнулася телерадіокомпанія, вирішили запускати студію в роботу (хоча б частинами), відштовхуючись від того технічного ресурсу, який є в компанії. На жаль, наявні ресурси обмежені й дуже застарілі. Разом із технічним департаментом ми розробляємо план такого компромісного забезпечення, а також формуємо для наших донорів запити щодо технічної допомоги. Ми дуже вдячні BBC Media Action — без них проєкт би не відбувся», — додав Ярослав Лодигін.

Для роботи над Суспільною студією створили однойменне творче об’єднання в складі ТВО «UA: ПЕРШИЙ». Роботою об’єднання керує виконавча продюсерка Наталія Загуменна, а команда вже налічує майже 50 фахівців. Через поширення COVID-19 в Україні колектив Суспільної студії почав роботу швидше ніж планували, аби доносити до глядача перевірену й суспільно важливу інформацію без маніпуляцій і паніки. З 19 березня команда Суспільної студії розпочала виробництво щоденного багатогодинного марафону «На карантині», який висвітлює життя українців під час епідемії коронавірусу.

«Ми докладаємо максимум зусиль і постійно працюємо над тим, щоб проєкт Суспільна студія вийшов в ефір із професійною командою в новому студійному комплексі із сучасним технічним обладнанням. Проте з початком запровадження в Україні карантину наша команда переорієнтувалася й активізувала всі свої ресурси. Нині працівники Суспільної студії разом із фахівцями інформаційного та регіонального мовлення, а також із радіо та діджитал-платформами Суспільного злагоджено, самовіддано й відповідально працюють щодня в інтенсивному режимі над прямоефірним марафоном «На карантині», залучають усі можливості команди тут і тепер для інформування українців про важливі та суспільно значущі події в нових реаліях сьогодення, — розповіла Наталія Загуменна. — Переконана, що за цей час ми станемо ще кращими й згуртованішими та разом наблизимося до якісної реалізації Суспільної студії».

Прямоефірний марафон «На карантині» щодня дивляться майже 1,7 млн глядачів. Це конвергентний проєкт, який поєднує телевізійну, регіональну та цифрову платформи Суспільного мовника.

Фотографував Володимир Шевчук

Читайте також: