:
UA: ПЕРШИЙ покаже марафон до Дня пам’яті та примирення

UA: ПЕРШИЙ покаже марафон до Дня пам’яті та примирення

07 травня 2020

8 і 9 травня з нагоди Дня пам’яті та примирення й Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ транслюватиме марафон і тематичні документальні та художні фільми.

8 травня о 12:00 хвилиною мовчання вшанують пам’ять усіх загиблих у Другій світовій війні.

Прямоефірний марафон до Дня пам’яті та примирення вестимуть Юрій Макаров й Ольга Сніцарчук. Упродовж дня до марафону долучатимуться відомі історики, громадські діячі та митці. Серед них — історики Марк Солонін, Олександр Зінченко, Володимир В’ятрович і Лукаш Адамський, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, письменник та ветеран АТО Ілларіон Павлюк і режисер Ахтем Сеітаблаєв. Під час ефіру будуть включення з різних регіонів України та з-за кордону. Марафон триватиме понад чотири години: із 13:10 до 16:20 та з 18:20 до 19:20.

Читайте також: UA: КУЛЬТУРА відзначить День пам’яті та примирення спецефіром

О 21:45 телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже художній фільм «Сила волі». Стрічка заснована на реальних подіях і розповідає про чорношкірого легкоатлета із США Джессі Оуенса, який виграв чотири золоті медалі на літніх Олімпійських іграх 1936 року в Берліні. Своєю перемогою Джессі викликав небувалий резонанс, спростувавши низку міфів, породжених тогочасним нацистським режимом Німеччини. Повтор показу фільму відбудеться в суботу, 9 травня, о 12:10.

Також 9 травня о 10:00 глядачі побачать програму «Розсекречена історія. Чому вибухнула Друга світова?». Разом з істориками ведучий Олександр Зінченко намагається розібратися в причинах найбільшого конфлікту в історії людства. Аналізуючи Другу світову, експерти проводять паралелі із сучасними війнами й розмірковують над питанням, чи можливе повторення повномасштабної світової війни.

Ефір продовжить фільм «Війна на нульовому кілометрі» об 11:00. Документальна стрічка присвячена українським прикордонникам та розповідає про події початку війни на Донбасі 2014 року. Українські воїни згадують загиблих побратимів, оповідаючи реальні історії з фронту.

Читайте також: UA: КУЛЬТУРА покаже добірку фільмів про війну на сході України

О 21:23 телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже документальний проєкт «Хроніка української повстанської армії. 1942–1954». Очевидці та учасники бойових дій, пересічні українці, сотники й стрільці загонів УПА згадують, як відбувалася їхня боротьба за вільну Україну, без панування нацистів та комуністів. Їхні історії про страшні реалії того часу — без міфології та пафосу геройства. Вони про звичайних людей, яких згуртувала ідея незалежності України.

Читайте також: