:
«Цікавість до народної пісні зростає»: Іванка Червінська та Сергій Фоменко про «Країну пісень»

«Цікавість до народної пісні зростає»: Іванка Червінська та Сергій Фоменко про «Країну пісень»

07 травня 2020

На суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ набирає популярності фольклорна музична програма «Країна пісень». Ведучі телепроєкту — відомі українські музиканти Іванка Червінська та Сергій Фоменко — мандрують країною, збирають автентичні пісні й цікаві історії з життя виконавців.

Фольклор є важливою частиною творчого життя для обох ведучих: етноспівачка Іванка Червінська міксує українські народні пісні з латиноамериканськими та східними мотивами, а лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко поєднує рок і блюз з українським фольком.

Читайте також: UA: Українське радіо презентує новий проєкт про сучасну українську музику

Ведучі програми «Країна пісень» поділилися враженнями від роботи над музичним проєктом на Суспільному, який для них став дебютом у ролі телеведучих.

Які враження від участі в зйомках програми «Країна пісень»?

Іванка Червінська: Це мій перший досвід у ролі ведучої. Думаю, за інших умов я б не погодилася працювати в цій сфері, оскільки бути артисткою і ведучою все-таки не те саме. Але позаяк формат програми базується на українському фольклорі, а я цікавлюся ним і співаю народні пісні, мені стало цікаво. Я приїхала на кастинг і, на свій подив, пройшла його. Пам’ятаю, хвилювалася на зйомках першої програми, хоча й на всіх інших теж :) Звісно, у процесі зйомок намагалася швидко вчитися й аналізувати свої помилки.

На вашу думку, чи цікавляться українці фольклором?

Сергій Фоменко: Так, безперечно. Сучасне українське суспільство жваво цікавиться фольклором і любить його. І йдеться не лише про давні пісні, які знають та співають люди старшого віку, а й про сучасні пісні, які стали популярними. Тішить, що молоді музиканти та артисти активно використовують українську фольклорну традицію і народні пісні у своїй творчості. Прикладів багато.

Глядачі «Країни пісень» відкриють для себе фантастично яскравий, різнобарвний та правдивий світ нашої народної пісні в тому вигляді, як вона існувала в давні часи й передавалася з покоління в покоління. Це наш нематеріальний родинний скарб.

Іванка Червінська: Щороку цікавість до народної пісні зростає. Особливо це стало помітним після 2014 року. Мабуть, ми таки почали більше цінувати своє. Слухачів додається, а через те з’являються нові імена, які роблять народну музику популярною. Яскравий приклад — цьогорічний Нацвідбір на Євробачення, де перемогла саме українська пісня.

У програмі «Країна пісень» глядач дізнається про традиції різних куточків України. Наша культура надзвичайно багата, і кожен регіон має свої особливості в піснях, обрядах, вимові й українському строї. Тут кожен матиме змогу довідатися свою історію крізь призму фольклору.

Яка історія колективу або героя програми «Країна пісень» найбільше запам’яталася?

Іванка Червінська: Складно виокремити когось одного, адже кожен учасник без перебільшення — особливий. У мене улюбленцями ставали всі, із ким ми знайомилися. Наприклад, бабусі із Чернігівщини, про яких одного дня заговорила вся Україна. Їм сімдесят-вісімдесят років, і вони вперше летіли співати до Угорщини. Своєю простотою та колоритом, піснею і танцями поставили весь аеропорт Бориспіль на вуха й підірвали інтернет. Тому я про них почула задовго до знайомства. Або ж молодий хлопець, ветеринар. Має велике господарство, а у вільний час співає з бабусями, а ще вишиває їм сорочки. Чи колектив із п’ятьох рідних сестер. Кожен із героїв надзвичайно щирий, добрий. Вони віддані всім серцем і душею тій справі, яку роблять, і це підкупає одразу.

Сергій Фоменко: Таких історій було чимало. Пригадую священника із села на Київщині, що побудував у селі храм навпроти сільського клубу й керує одночасно двома колективами — церковним хором та народним ансамблем. Після зйомок епізоду про священника я вкотре переконався, наскільки українська пісня близька до нашого життя, без неї нікуди.

Пам’ятаю також цікаві колективи з віддалених сіл Харківщини. Насправді всі ці історії — виняткові.

Чи стала якась пісня після зйомок програми улюбленою?

Іванка Червінська: Для мене це складне запитання. Кожен колектив має свої особливості, індивідуальний підхід до матеріалу. Було багато пісень: у деяких чарівна мелодія, а в інших красиві слова. Але були герої, які стали для мене справжнім відкриттям. Хоч що б вони співали, це буде для мене найкраща пісня. Олексій Заяць із села Калинівка Київської області та одна з учасниць ансамблю «Берегиня» із села Козацьке Черкаської області — це надзвичайно сильні, унікальні голоси, самобутня манера.

У чому для вас цінність народної пісні?

Сергій Фоменко: Це наша споконвічна музика. Я чув народну пісню з дитинства, у ній закодовано все — історія, любов до рідної землі, побутові особливості й гумор, романтична лірика та героїка й особлива мелодійність. Українська народна пісня — унікальне явище та наш родовий код.

Іванка Червінська: Це наша ідентичність. Одне з найцінніших духовних надбань за багатовікову історію. Щаслива, що в дитинстві доторкнулася до справжніх звичаїв і традицій. Адже кожне весілля, христини чи просто толока не обходилися без пісні. Усе це й об’єднує нас!

Дивіться програму «Країна пісень» щонеділі о 15:00 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Замість неділі, 17 травня, — Дня пам’яті жертв політичних репресій, програма вийде в суботу, 16 травня, о 15:00. Також проєкт «Країна пісень» виходить щосуботи о 17:40 на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА.

Читайте також: