:
До Дня пам’яті жертв політичних репресій UA: ПЕРШИЙ підготував низку тематичних фільмів

До Дня пам’яті жертв політичних репресій UA: ПЕРШИЙ підготував низку тематичних фільмів

15 травня 2020

Щороку в третю неділю травня в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій. 17 травня о 12:00 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ хвилиною мовчання вшанують пам’ять жертв політичних репресій.

О 16:05 глядачі побачать документальний фільм «Кенгір. Сорок днів свободи» про Кенгірське повстання, яке відбулося 1954 року в Степовому таборі поблизу селища Кенгір у Казахській РСР. Жорстокі розправи та убивства в’язнів привели до організованого масового спротиву, який тривав сорок днів.

О 19:20 — документальний фільм «Будинок «Слово» режисера Тараса Томенка. Харківський будинок для літераторів, спроєктований у формі літери «С», звели наприкінці 1920-х років. До нього переїздять жити й працювати Микола Хвильовий, Остап Вишня, Михайль Семенко, Анатоль Петрицький, Антін Дикий та інші. Однак позірний добробут виявився справжньою тюрмою зі спеціальною системою стеження й мережею агентів, завдяки яким радянські спецслужби тримали митців під контролем.

У стрічці оприлюднили невідомі факти з біографій письменників, які творці знайшли в архівах. Фільм отримав національну кінопремію «Золота дзиґа» в категорії «Найкращий документальний фільм».

О 21:20 телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже документальну програму «Крим. Окуповані: історії кримчан за 5 років окупації». У центрі фільму — звичайні кримчани, життя яких кардинально змінилося з окупацією півострова Росією. Дехто одразу виступив проти російського вторгнення, розуміючи, чим це обернеться для Криму. Для когось ілюзорні сподівання на краще життя швидко розвіялися, повертаючи кримчан до суворої російської реальності.

Читайте також: Радіовистава «Сад Гетсиманський» та живий голос Стуса — на UA: Радіо Культура до пам’ятних днів 17 і 18 травня

Продовжить ефір документальний фільм «Процес: російська держава проти Олега Сенцова». Початок трансляції о 22:15. Фільм 2017 року режисера Аскольда Курова розповідає непросту історію українського кінорежисера та письменника Олега Сенцова, якого навесні 2014 року затримала окупаційна влада Криму. Активного учасника Євромайдану звинувачували у створенні диверсійної групи й спробах терористичних актів на території півострова. 2015 року його засудили до 20 років позбавлення волі. Увесь час Олег мужньо тримався та не визнавав своєї провини під тиском правоохоронних органів Росії. Восени 2019 року українська сторона домоглася визволення Олега Сенцова під час обміну полоненими.

Читайте також: