:
UA: ПЕРШИЙ покаже спецефір до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар

UA: ПЕРШИЙ покаже спецефір до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар

15 травня 2020

Суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ підготував тематичні програми та фільми до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар.

18 травня о 12:00 хвилиною мовчання вшанують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Марафон «На карантині» присвятить частину ефіру Дню пам’яті жертв політичних репресій, який цьогоріч відзначають 17 травня, та Дню пам’яті жертв геноциду кримських татар. У марафоні візьмуть участь політичний діяч і дисидент Степан Хмара, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Богдан Біляшівський, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, голова кримськотатарського меджлісу Рефат Чубаров, дисидент Йосип Зісельс, народний артист України Фемій Мустафаєв та інші.

Читайте також: До Дня пам’яті жертв політичних репресій UA: ПЕРШИЙ підготував низку тематичних фільмів

О 16:50 UA: ПЕРШИЙ покаже документально-хронікальний фільм «Хартлар_#Старі». Стрічка української режисерки Тетяни Сучкової розповідає про покоління кримських татар, яких радянська влада позбавила батьківщини 1944 року. У шістьох історіях авторка фільму показала трагедію всього кримськотатарського народу та їхню волю до життя. Попри гоніння й репресії кримські татари пам’ятають, хто вони та за що змагаються, а їхня боротьба триває.

О 18:20 в ефір вийде програма «Тема дня», у якій говоритимуть про День пам’яті жертв геноциду кримських татар та як повернути Крим.

О 21:35 вийде щотижневе політичне токшоу «Зворотний відлік». Ведучі Мирослава Барчук та Павло Казарін разом із гостями й експертами говоритимуть про важливість історичної пам’яті, сталінські репресії та геноцид кримськотатарського народу і їхні наслідки для сучасної України. До студії «Зворотного відліку» запрошені: політична та державна діячка, журналістка Еміне Джепар, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов, Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич, журналіст Роман Сущенко, а також релігієзнавець і громадський діяч Ігор Козловський.

О 23:30 дивіться художній фільм про депортацію кримських татар «Хайтарма». Картина режисера Ахтема Сеітаблаєва заснована на реальних подіях 1944 року та розповідає про масову депортацію кримськотатарського населення. Після звільнення Кримського півострова від нацистських загарбників льотчик і національний герой кримських татар Амет-Хан Султан отримує невелику відпустку. Амет-Хан відвідує своїх батьків в Алупці, однак радість від зустрічі затьмарює початок операції НКВС із примусової депортації кримських татар.

Читайте також: