:
«Гасло новин на Суспільному — інформуємо, а не вражаємо», — ведучий Олексій Гомон

«Гасло новин на Суспільному — інформуємо, а не вражаємо», — ведучий Олексій Гомон

01 червня 2020

Щодня ведучі програми «Новини» на каналі UA: ПЕРШИЙ виходять в ефір із найважливішими повідомленнями з України та всього світу. Їхня робота не припиняється ні на мить. У розмові з ведучим Суспільного Олексієм Гомоном дізналися про його карантинні будні, інформаційне перенасичення та про те, кого він вважає справжніми героями.

Читайте також: «Маю бути впевнена на 200%, про що повідомляю», — ведуча Суспільного Анна Чередниченко

Чи змінилося життя ведучого новин на карантині?

— Якщо говорити про роботу — карантин мене майже не зачепив. Попри ризики робота інформаційної служби Суспільного не зупинялася ні на мить. На жаль, на відміну від багатьох, хто працював дистанційно, — часу на хобі в мене не додалося. Але відверто кажучи, навряд чи зміг би довго сидіти вдома. Звик до швидкого ритму життя.

Як вдалося пристосуватися до нових реалій?

— По-перше, робота в умовах загальнонаціонального карантину — це психологічно важко. Перші тижні крізь мене проходило стільки інформації, пов’язаної з коронавірусом, що навіть у вільний час складно було думати про щось інше. Кілька разів прокидався серед ночі, бо мені снилося, що захворів хтось із моїх близьких чи я сам. Я людина майже не сентиментальна, мене складно вивести з психологічної рівноваги, але сотням рядків про коронавірус на день — це вдалося.

Розкажіть про ваше бачення правильного подання новин у контексті коронавірусу?

— Гасло «Новин» на Суспільному — інформуємо. Не «вражаємо», а саме «інформуємо». У часи пандемії особливо важливо отримувати інформацію з джерела, завдання якого — зібрати для вас загальну картину, не намагаючись шокувати. «Новини» на Суспільному працюють за чіткими стандартами, серед яких три найактуальніші в часи кризи: точність, вичерпність та відокремлення фактів від думок. Саме дотримання цих стандартів і допомагає глядачам зробити висновки й оцінити загрозу самостійно.

Які сюжети сподобалися найбільше за останній час?

— Найкращі матеріали для мене на коронавірусну тематику — це історії допомоги ближньому. Пандемія — ще один привід об’єднатися й за можливості допомогти тим, хто цього потребує. Держава має піклуватися про громадян, але так само можемо допомогти й ми. Кожен із нас. Хотілося б, щоб після завершення пандемії ми не забули, наскільки важлива наша увага для самотніх людей і фахівців, які захищають наше здоров’я.

Журналісти завжди на передовій. Можна вважати вас сучасними супергероями?

— Я себе супергероєм не вважаю. Так, ризикував інфікуватися більше ніж ті, хто перейшов на дистанційку. Але це робота, яку я сам обрав. Думаю, тим, хто скаржиться на ризик — варто замислитися про іншу професію. І взагалі ви бачили, як нині працюють лікарі?

Що робили у вільний від роботи час на карантині та чим би порадили заповнити дозвілля нашим глядачам?

— Порадив би побачитися з родичами. Три тижні тому до Києва в справах приїхала моя мама. Три дні вона жила в мене. Піти погуляти, у кіно чи ресторан — ми не могли через карантин. Тож годинами говорили. І знаєте, було круто. За інших обставин — ми б не поспілкувалися так довго. А карантин — чудова нагода пізнати близьких краще.

Як гадаєте, карантин змінив нас? Чи помічаєте зміни в собі та навколо?

— Ще два місяці тому помилково вважав, що лише я є господарем свого життя. Будував плани, був упевнений у завтрашньому дні. Доти ніколи не стикався з непереборною силою обставин, яка може все зламати. Тепер же, зазирнувши їй у вічі — можу стверджувати: ми витримаємо, але більше ніколи не казатиму собі: «Це буде саме так». А щодо суспільства — сподіваюся, випічку в супермаркетах і надалі пакуватимуть, а люди не будуть близько підходити одне до одного в черзі.

Що вже встигли зробити після послаблення деяких обмежень та що запланували?

— На літній терасі я вже поїв і до перукарні сходив smiley Це були перші два пункти. Коли все повернеться до звичного ритму, обов’язково поїду в подорож. І нарешті запишуся до спортзалу. Окей, зі спортзалом — не точно, але квиток на літак куплю стовідсотково.

Нагадаємо, програма «Новини» виходить в ефірі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ у будні о 7:00, 8:00, 8:55, 13:00, 15:00, 18:00 та 21:00. У вихідні — о 7:00, 8:00, 9:00 та 21:00.

Фотографувала Анастасія Мантач

Читайте також: