:
Об’єднані українським прапором — прем’єра власного фільму UA: ПЕРШИЙ «Мій прапор»

Об’єднані українським прапором — прем’єра власного фільму UA: ПЕРШИЙ «Мій прапор»

11 серпня 2020

У неділю, 23 серпня, до Дня Державного прапора суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже прем’єру фільму власного виробництва «Мій прапор». Автори стрічки розкажуть історії трьох мешканців Донбасу, які під час окупації регіону 2014 року залишилися вірними Україні й національному стягові.

Читайте також: Юрій Макаров: «Побачити людей, завдяки яким не соромно за свою країну»

Авторка фільму Євгенія Подобна розповіла, що команда мала на меті показати справжніх мешканців Донбасу.

«Коли ти бачиш неймовірну хвилю хейту до місцевих, коли кажуть, що Донецьк сам кликав окупантів і не протистояв їм — маємо показувати правду. Люди на Донбасі — не зрадники, і в той складний період багато хто не побоявся показати свою проукраїнську позицію, хоч це загрожувало полоном та навіть смертю. Тому про цих людей потрібно розповідати», — коментує Євгенія Подобна.

2014 року в Донецьку бойовики напали на волонтерку Ангеліну Шостак: побили її чоловіка й понівечили автівку за український прапорець і жовто-блакитну стрічку на дзеркалі. Після цього подружжя стало волонтерами. За весь час війни Ангеліна пошила понад 600 українських прапорів для воїнів, медиків та волонтерів.

Під час окупації Дружківки місцевий мешканець, пенсіонер Анатолій Водолазький вийшов на центральний майдан до пам’ятника Леніну з прапором України. Тоді бойовики викрали його й побили, і лише дивом чоловік залишився живим. Завдяки випадковому відео, яке потрапило до мережі, суспільство дізналося про вчинок Анатолія.

16-річного футболіста краматорського клубу Степана Чубенка затримали в Донецьку за жовто-блакитну стрічку. Кілька днів хлопця катували, а потім розстріляли. Його мати, Сталіна Чубенко, розкаже справжню історію сина.

Спеціально для зйомок фільму волонтерка Ангеліна Шостак пошила прапор України розміром 10х6 метрів, який знімальна група разом із волонтерами — переселенцями з окупованих територій, запустила на повітряних кульках у Донецьк.

«Ми запустили прапор з Авдіївки до Донецька. Бойовики стріляли по ньому: не знаю, чи збили, однак «преса» окупанта урочисто відзвітувала про «знищення ворожого прапора». У такий спосіб ми намагаємося показати Донецьку, що про них не забули. Рано чи пізно окупація закінчиться, і буде наша перемога. Сподіваюся, колись ще влаштуємо прем’єру фільму там, а Ангеліна пошиє прапори для донецьких установ», — зазначила Євгенія Подобна.

Нагадаємо, упродовж п’яти тижнів телеканал UA: ПЕРШИЙ показував проєкт про російську-українську війну «На східному фронті».

Фотографував Влад Іванов

Читайте також: