:
Свідчення тих, хто вижив: UA: ПЕРШИЙ покаже  фільм «Діти Великого голоду»

Свідчення тих, хто вижив: UA: ПЕРШИЙ покаже фільм «Діти Великого голоду»

16 листопада 2020

На Суспільному тривають зйомки документального фільму «Діти Великого голоду» про Голодомор 1932–33 років, у якому очевидці розкажуть про страшну трагедію, котру вони пережили дітьми. Прем’єра відбудеться на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ 28 листопада до Дня пам’яті жертв голодоморів.

Читайте також: Життєствердна історія ветеранів у прем’єрі «Життя післязавтра» на UA: ПЕРШИЙ

Голодомор 1932–33 років — геноцид українського народу, організований комуністичною владою. За різними підрахунками від штучно створеного голоду померли від 3,5 до 5 мільйонів людей. У селян відбирали хліб та заганяли до колгоспів. Так червона влада прирекла людей на страшну смерть.

У фільмі режисерки-документалістки Суспільного Сніжани Потапчук зібрано історії людей, які ще дітьми вижили в страшний час. Вони розкажуть про жахи тих днів: де шукали їжу, чим узагалі харчувалися — і навіть продемонструють, як саме готували під час голоду.

«Було непросто знайти людей, які самі пережили ті події. Як алмази, як крупинки вони розкидані по всій Україні, але їх потрібно знаходити. Ми поспілкувалися з людьми, яким було від п’яти до дев’яти років у часи голоду, а тепер їм уже під сто, а декому й більше. Говорити про ті події їм важко: як фізично, так і морально, однак їхні свідчення унікальні», — коментує режисерка Сніжана Потапчук.

За словами режисерки фільму «Діти Великого голоду», потрібно не просто розповідати про Голодомор, а й показувати, як намагалися вижити люди в ті часи:

«У фільмі вони готують їжу, яку вживали в 1932–33 роках. Важливо не просто інформативним способом висвітлювати Голодомор, а й використовувати прикладний метод. Потрібно показувати людям, як із трави, споришу, зерняток і качана кукурудзи без зерна намагалися робити муку, варили це все на вогні й що з того виходило».

Читайте також: UA: ПЕРШИЙ покаже програму «Відтінки України»

У процесі роботи над фільмом автори відшукали кадри з документальної хроніки, на яких агітатори 1932–33 років закликають людей кидати все й вступати до колгоспів, а закордонні дипломати, які працювали в Києві в той час, діляться своїми спогадами.

Нагадаємо, 14 жовтня до Дня захисника України суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ показав фільм «Життя післязавтра» авторки Євгенії Подобної та режисерки Сніжани Потапчук.

Читайте також: