:
«Діти Великого голоду» — прем’єра документального фільму на UA: ПЕРШИЙ

«Діти Великого голоду» — прем’єра документального фільму на UA: ПЕРШИЙ

26 листопада 2020

У суботу, 28 листопада, до Дня пам’яті жертв Голодоморів на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального фільму власного виробництва «Діти Великого голоду».

Читайте також: UA: КУЛЬТУРА покаже фільм власного виробництва «Бабусю, розкажи про Голодомор»

Герої фільму — люди, які ще дітьми пережили Голодомор 1932–1933 років. Вони мешканці одного селища міського типу Оржиця що на Полтавщині. Свідків Голодомору залишилось мало, а їхні розповіді — унікальні. У стрічці вони розповідають, як їм вдалося пережити страшну трагедію: чим харчувалися, де ховали їжу. Спеціально для зйомок одна з героїнь назбирала трави біля своєї хати, щоб продемонструвати, що з того можна приготувати.

«Наші герої були дітьми під час Голодомору, але в їхній свідомості назавжди закарбувалося, хто помирав та як помирав. — розповідає режисерка-документалістка-фільму Сніжана Потапчук. — Пам’ятають поіменно сусідів, інших дітей, які не вижили. Коли ми завершували знімання, один із героїв раптом каже: «Хочете, я вам скажу, хто забирав у нас зерно?» Ми пішли до нього в кімнату, він дістав список зі столу і почав зачитувати прізвища. Просто уявіть — дитиною він запам’ятав ті прізвища, записав і досі береже».

Кожен герой фільму має власні спогади про ті часи, які разом складають повноцінну картину геноциду українського народу.

«Одному з героїв нашого фільму на момент голоду було 9 років. Його батько привіз із Євпаторії борошно, а мама напекла коржиків. Батько порахував їх та підвісив високо на дереві. Наш герой побачив ті коржики та разом з іншими дітьми зняв їх з дерева й пороздавав. Не всі. Ввечері батько недорахувався їх. Герою нашого фільму було складно згадувати цю ситуацію, тому що батько його побив, дав торбинку та сказав «йти на села» шукати собі кращого життя. І лише мати врятувала його, але на ньому не було живого місця», — згадує одну з історій фільму режисерка-документалістка Сніжана Потапчук.

Більше про Голодомор 1932–1933 років дивіться у фільмі «Діти Великого голоду» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ 28 листопада о 20:00, а також у мобільному застосунку suspilne.tv.

Нагадаємо, 28 листопада суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА покаже фільм власного виробництва «Бабусю, розкажи про Голодомор» — історії трьох жінок, які пережили Голодомор.

Читайте також: