:
Сини, достойні батьків-героїв: фільм «Спадок» на Суспільному

Сини, достойні батьків-героїв: фільм «Спадок» на Суспільному

02 грудня 2020

У неділю, 6 грудня, до Дня Збройних сил України, на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ вийде прем’єра документального фільму власного виробництва «Спадок».

Герої фільму — діти загиблих воїнів: п’ятеро 16-річних хлопців, які вирішили пов’язати своє життя зі збройними силами та продовжити справу батьків. Вони — ліцеїсти військового ліцею імені І. Богуна та майбутні офіцери. Протягом фільму вони розкажуть про своїх батьків, про те, чому пішли в армію, про свої мрії та про те, яким має бути український офіцер.

«Ми хотіли розповісти історії хлопців, які знають, що таке війна, не з книжок, адже на ній вони втратили одного з найдорожчих людей в житті. Але, попри це, вони готові одягати камуфляж і ставати військовими, — розповідає авторка фільму Євгенія Подобна. — Попри те, що пройшло багато років, для хлопців це рана, яка не загоюється. Їм боляче від втрати, але всі вони пишаються своїми батьками. А один з героїв фільму нам потім сказав, що найскладніше для нього — бути достойним свого батька. Водночас ми дізнаємось більше про людей, які віддали за нас життя:адже сини розкажуть якими вони були, що любили — те, про що не пишуть в некрологах».

За словами Євгенії, важливо було зрозуміти, з якими думками хлопці обрали свою майбутню професію:

«Це дуже глибока історія про цінності, які успадкували діти загиблих героїв. Вони продовжують справу батька, і нам було важливо розібратися з їхньою мотивацією: чому 13-15-річний підліток замість притаманних такому віку речей, обирає для себе військову справу, дисципліну і форму. Хотілося зрозуміти, якою була їх мотивація: бажання помститися чи бажання бути як тато? Ми отримали відповідь: вони хочуть захищати свою країну».

Ще одним завданням за словами Євгенії Подобної є спроба показати нову генерацію майбутніх офіцерів. Також у фільмі буде показано життя військового ліцею зсередини. Оскільки ліцей є режимним об’єктом з обмеженим доступом, глядачі зможуть побачити, як проходять будні молодих військових. Наставником ліцеїстів є Герой України легендарний Ігор Гордійчук - начальник Військового ліцею імені Богуна.

Дивіться фільм «Спадок» 6 грудня о 15:00 та о 20:00 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, а також у мобільному застосунку suspilne.tv.

Нагадаємо, раніше на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбулася прем’єра документального фільму про ветеранів російсько-української війни «Життя післязавтра» — життєствердна історія двох військових після повернення з війни.

Читайте також: