:
Прем’єри до Дня Збройних сил України на Суспільному: «Спадок» та «Северин Наливайко. Остання битва»

Прем’єри до Дня Збройних сил України на Суспільному: «Спадок» та «Северин Наливайко. Остання битва»

03 грудня 2020

У неділю, 6 грудня, до Дня Збройних сил України суспільні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА покажуть тематичні спецпроєкти. Проєкт власного виробництва «Спадок» та прем’єру історичної драми «Северин Наливайко. Остання битва» покаже телеканал UA: ПЕРШИЙ. Драму «Вибір» та документальний проєкт «Добровольці» глядачі побачать на телеканалі UA: КУЛЬТУРА.

Читайте також: Сини, достойні батьків-героїв: фільм «Спадок» на Суспільному

О 9:00 розпочнеться спецефір «Суспільної студії» з ведучим Ігорем Шавро, в рамках якого, відбудеться пряма трансляція державних урочистостей, які цьогоріч пройдуть біля Маріїнського палацу. Офіційні заходи відбуватимуться за участі президента України Володимира Зеленського.

О 15:00 та 20:00 відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «Спадок» на телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Головні герої — майбутні офіцери, а нині 16-річні хлопці-ліцеїсти військового ліцею імені І. Богуна. Вони діти загиблих героїв російсько-української війни. Кожен з них успадкував цінності свого батька й готовий продовжити його справу. Проєкт авторки Євгенії Подобної — спроба дати відповідь на запитання, чому вчорашні підлітки покинули безтурботні розваги та вирішили присвятити своє життя збройним силам? Глядачі Суспільного побачать нову генерацію офіцерів — еліти українського суспільства з абсолютно іншими ціннісними орієнтирами та світоглядом.

О 18:15 телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже телевізійну прем’єру — історичну драму-реконструкцію «Северин Наливайко. Остання битва». Северин Наливайко — лідер українського повстанського руху 1594–1596 років проти польського поневолення. У фільмі автори спробували відтворити найбільшу битву тогочасного повстання — бій під Солоницею на Полтавщині. За різними підрахунками в тому бою загинуло близько п’яти тисяч людей, а самого Наливайка взяли у полон і пізніше стратили. До реалізації проєкту долучилося багато українських акторів театру та кіно. Роль лідера українського повстання зіграв Євгеній Олійник, а його протагоніста, польського магната Калиновського, зіграв Олександр Форманчук.

О 17:15 телеканал UA: КУЛЬТУРА покаже драму «Вибір», засновану на реальних подіях, режисерки Юлії Трибрат. Контрадмірал Микола Жибарєв — герой України, який очолив корабельний демарш із Криму до Одеси у 1992 році. Минуло 22 роки, і з початком російсько-української війни Микола Жибарєв залишився вірним Україні. Але старший син не підтримав вибір батька.

Документальний проєкт «Добровольці» познайомить глядачів з людьми, які пішли на війну не за наказом, а за покликом серця. Кожен з них мав свої думки на початку війни, та всіх їх об’єднувала неможливість байдуже споглядати, як окупант крокує Україною. Дехто з героїв фільму тримав оборону Донецького аеропорту, а отже, побував у пеклі. Телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже програму о 17:20, а телеканал UA: КУЛЬТУРА — о 18:30.

О 13:30 телеканал UA: КУЛЬТУРА покаже концертну програму «Під покровом пісні». У концерті взяли участь Академічний оркестр народної та популярної музики Українського радіо, Національна заслужена капела бандуристів України імені Г. Майбороди, Тріо бандуристок Українського радіо, співачка Руслана Лоцман, театр пісні «Ладоньки».

Нагадаємо, раніше суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА показував прем’єру фільму «Наодинці» до Дня Гідності та Свободи.

Читайте також: