:
Якою була «Суспільна студія» у 2020 — розповідають ведучі Москвіна, Сухан та Сніцарчук

Якою була «Суспільна студія» у 2020 — розповідають ведучі Москвіна, Сухан та Сніцарчук

31 грудня 2020

Оновлена «Суспільна студія» стала одним із наймасштабніших проєктів осені 2020 року на Суспільному. Упродовж майже чотирьох годин ефіру глядачі телеканалу UA: ПЕРШИЙ та всіх регіональних каналів Суспільного дізнаються все найважливіше про життя країни й отримують якісну аналітику від журналістів, ведучих та експертів у студії.

Ведучі проєкту Інна Москвіна, Роман Сухан та Ольга Сніцарчук розповіли про те, чим запам’ятався їм 2020 рік, що для них означає бути частиною команди «Суспільна студія» та з якими думками й планами вони вступають у новий рік.

Читайте також: Ведучі «Суспільної студії» Гірна, Єрема та Шавро про плани на наступний рік

Інна Москвіна

Чи справдилися ваші очікування від роботи у новій студії? Які саме?

— Звісно! Бо нова студія відкрила зовсім інші можливості. Насамперед — це живе спілкування з гостями, очі в очі. Тимчасово, через карантин, ми вмикаємо експертів через різні засоби інтернет-зв’язку. Але щойно карантинні обмеження буде знято — знов гості будуть поруч.

Що найбільше запам’яталося або вразило за час роботи?

— Зручні стільці, на яких можна висидіти багато годин ефіру. Жартую, але щоденні ефіри — це щоденні враження. Вражають історії людей. Хотілося б мати можливість чути їх більше й частіше, і щоб ці історії чули люди, які можуть допомогти, вирішити, підтримати.

Ваше бачення Суспільної студії як проєкту: що вдалося реалізувати, а що плануєте на наступний рік?

— На наступний рік хочемо всього і побільше. Щоб журналісти частіше виїздили у місця, де відбувається щось цікаве й важливе. Щоб до студії приходили особи, відповідальні за ті чи інші проблеми в країні. Щоб більше глядачів після ефіру змогли сказати: «Я знаю, як мені діяти. Я зрозумів, хто може допомогти. Я почув, як це працює. Я бачу, як це можна виправити». Тоді я була б задоволена.

Роман Сухан

Чи справдилися ваші очікування від роботи у новій студії? Які саме?

— Як ідеалісту та ще й максималісту мені вкрай складно щось оцінювати, бо завжди щось не подобається. Якщо порівнювати нову студію з тим кутиком у підвалі, де ми працювали раніше, то це як небо і земля. Те, що ми раніше бачили на картинках наживо, виглядає ще крутіше! Але диявол ховається в деталях. Через недофінансування Суспільного у новій студії досі не вистачає світла. Відтак не всі локації висвітлені, а на тих, де є світло, ми — ведучі, обмеженні в пересуванні, щоб не потрапити в темну зону. Тому досі не працює локація вечірньої аналітичної підсумкової студії, ми не можемо рухатися в кадрі, переходити з однієї локації до іншої. Однозначно зараз ми виглядаємо набагато достойніше і не гірше, ніж колеги на інших каналах, але є куди рухатися.

Що найбільше запам’яталося або вразило за час роботи?

— У новій студії ми почали працювати в парах. Для мене особисто це виявилося не так просто: важко віддати контроль комусь іншому і довіряти йому, як собі. Ми довго придумували з Інною Москвіною, як жестами непомітно показати своє бажання саме зараз узяти слово для запитання, як говорити спонтанні імпровізовані речі по черзі так, наче це було заплановано заздалегідь. Але я все одно вважав, що самому працювати значно легше. Аж поки Інна не захворіла і я на тиждень залишився у студії сам. Тільки в такій екстремальній ситуації я відчув, наскільки важливо, коли хтось поруч завжди підхопить, якщо ти щось забув, чи просто пом’якшить атмосферу, коли заносить у зарозумілість. А ще вкрай бракувало живих розмов під час рекламної перерви. Я безмежно вдячний долі, що вона звела мене з такою напарницею!

Ваше бачення Суспільної студії як проєкту: що вдалося реалізувати, а що плануєте на наступний рік?

— З моменту запуску і дотепер Суспільна студія дуже «виросла»: і за змістом, і за формою. В нас був тривалий період без шефредактора і його роль фактично виконували 4 випускові редактори. А відтак виникло 4 різні програми. Тепер, сподіваюся, візьметься найкраще з чотирьох і новий шеф-редактор сформує цілісну концепцію. Наші журналісти багато експериментували й уже маємо нові хороші форми подачі матеріалу. Але тут додам, що поле для креативу ще надзвичайно широке. Тому ще треба доналаштувати роботу, щоб у журналістів був час і бажання на творчість. Провівши понад десять років «у полі» ідей щодо форм роботи, сам маю ї х багато, але поки незнайшов способу зацікавити ними керівництво. Як ведучому теж хочеться не лише сидіти перед камерою — більше ходити, пояснювати складні схеми на плазмі, брати участь у флешмобах, записати різдвяний мюзикл зрештою. Тому є сподівання, що наступний рік усе це принесе під ялинку. Ні, не принесе, самі все зробимо!

Ольга Сніцарчук

Нова студія мені дуже подобається — красива, сучасна, приємна. І навіть не тому, що після пари років у тьмяному й неосвітленому підвальчику не могло бути інакше. З того, що бачу, її можливості ще не використовуються на повну. Є кілька додаткових незалучених майданчиків — а отже, є місце для нових ідей і втілень.

Нагадаємо, проєкт «Суспільна студія» виходить в ефір з понеділка по п’ятницю з 12:00 до 15:00 на телеканалі UA: ПЕРШИЙ та на всіх регіональних телеканалах Суспільного мовника, а також з 18:20 до 19:00 на телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Читайте також: