:
Унікальні свідчення про Голокост у фільмі власного виробництва на UA: ПЕРШИЙ

Унікальні свідчення про Голокост у фільмі власного виробництва на UA: ПЕРШИЙ

26 січня 2021

У середу, 27 січня, до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального фільму власного виробництва «Голокост. Засвідчений злочин».

Читайте також: Як змінився Суспільний мовник за чотири роки?

Фільм режисерки-документалістки Сніжани Потапчук голосами живих свідків Голокосту розповідає історії про виживання у гетто і тих, хто переховувалися від окупантів. В ході його створення було використано рідкісні або унікальні матеріали.

«Наш фільм розповідає страшну історію, але не має на меті налякати глядачів, — розповідає режисерка творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення UA: ПЕРШИЙ Сніжана Потапчук. — Наша мета — просвітництво. Осягнути трагедію Голокосту допомагають особисті історії, тих хто вижив. Нашим завданням, як творців фільму, було допомогти нашим героям, видобути з пам’яті жахливі дитячі спогади про ті події. Для цього ми відвідали їх у Києві, Дніпрі та Одесі, де відбувалося фільмування. Їхні історії доповнюються історичними матеріалами, експонатами музеїв Голокосту в Одесі й Дніпрі (найбільший музей Голокосту в Україні), науковці з яких дозволили показати їх не через скло, а максимально близько і детально».


Герої фільму, які були дітьми під час Другої світової війни, діляться болючими спогадами про голод, загибель рідних під час масового фізичного знищення євреїв, відчайдушні спроби українців допомогти заручникам гетто попри смертельну небезпеку для себе.

«Війна прийшла в дім цих людей та вкрала їхнє дитинство, зруйнувала родини, змусила моментально подорослішати. Батька нашої героїні з Дніпра Людмили Жих розстріляли ще совєти в 1937 році. Він був поляком, а її мама була єврейкою. Батьків інших героїв забрали на війну. Багато хто просто не повернувся. Тих, хто опинився під окупацією спіткала не менш страшна доля. Ми багато говоримо про Бабин Яр у Києві. На жаль, свій аналог Бабиного Яру був у багатьох населених пунктах. Наприклад, в Одесі на території порохових складів окупанти знищили приблизно 25 тисяч людей всього за одну ніч», — розповідає режисерка фільму Сніжана Потапчук.

Більше історій про Голокост і страшну долю його жертв дивіться у фільмі «Голокост. Засвідчений злочин» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ 27 січня о 15:20 та о 21:45, а також у мобільному застосунку suspilne.tv.

Нагадаємо, 28 листопада 2020 року на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбулася прем’єра документального фільму про Голодомор 1932–1933 років «Діти Великого голоду».

Читайте також: