:
Команда UA: ПЕРШИЙ знімає фільм під аркою 4-го енергоблока ЧАЕС

Команда UA: ПЕРШИЙ знімає фільм під аркою 4-го енергоблока ЧАЕС

03 березня 2021

Суспільний мовник розпочав знімання документального фільму про життя в Чорнобильській зоні відчуження. Проєкт під робочою назвою «Люди Зони» розповість про життя в зоні Чорнобильської катастрофи.

Читайте також: Прем’єра детективного серіалу «Віра» на UA: ПЕРШИЙ

Документальну стрічку знімають на ЧАЕС та в 30-кілометровій зоні відчуження. Проєкт планується як погляд на життя в цій місцевості через історії людей, чиє життя нерозривно пов’язане з Чорнобильською атомною електростанцією та навколишньою територією.

«Висвітлення теми Чорнобиля зазвичай зосереджується навколо самої трагедії. Ми не забуваємо, що це катастрофа, яка забрала багато життів і зламала долі великої кількості людей. Проте ми покажемо, що попри всі труднощі, життя триває. Ми розповімо глядачам, що таке зона відчуження, через людські долі наших героїв, унікальних людей, які там живуть та працюють. Це не лише місце катастрофи, але і свого роду соціальний феномен, багато цікавих сторін життя якого лишається поза увагою», — розповідає головна редакторка редакції документальних програм телеканалу UA: ПЕРШИЙ Євгенія Подобна.

Знімальна група отримала можливість зняти унікальні кадри, зокрема вдалося побувати під аркою укриття того самого сумнозвісного 4-го енергоблока. Також буде показано кадри із фото капканів, встановлених науковцями для дослідження життя тваринного світу в зоні відчуження.

«Ми розвінчаємо деякі міфи та спробуємо змінити стереотипи глядачів про те, що відбувається насправді в районі ЧАЕС.Розповімо про роботу науковців в зоні відчуження, реальну ситуацію із забрудненням місцевості, а також спробуємо знайти відповідь на питання, коли туди зможуть повноцінно повернутися люди. І все це буде показано в першу чергу через призму людських історій. Ми кажемо, як крізь морок трагедії пройшла історія кохання. І ми покажемо це в нашому проєкті “Люди Зони”», — додає Євгенія Подобна.

Вихід стрічки планується до 35-их роковин Чорнобильської трагедії. 26 квітня в Україні та світі згадуватимуть аварію на Чорнобильській атомній електростанції, яка стала однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

Нагадаємо, команда суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ зняла низку документальних проєктів: «Голокост. Засвідчений злочин», «Діти Великого голоду», «На східному фронті».

Читайте також: