:
Прем’єра драми «Додому» на UA: ПЕРШИЙ

Прем’єра драми «Додому» на UA: ПЕРШИЙ

22 березня 2021

У п’ятницю, 26 березня, о 22:00 суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже українську драму «Додому» режисера Нарімана Алієва з Ахтемом Сеітаблаєвим у головній ролі. Показ стрічки присвячений сьомій річниці ухвалення резолюції Генеральної Асамблеї ООН про територіальну цілісність України. Голосування за документ відбулося 27 березня 2014 року, після військового вторгнення Російської федерації на територію України та анексії Криму.

Читайте також: Розпочалися зйомки телесеріалу «Колапс: як українці зруйнували імперію зла»

Стрічка «Додому» розповідає історію кримськотатарської родини, розділеної після анексії Криму Росією. У кримського татарина Мустафи помирає первісток Назім. Батько приїжджає до Києва, де жили два його сини після початку війни, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині, в Криму, згідно з традиціями. Хлопець не розуміє намірів батька й не хоче повертатися з мирного Києва в Крим, але не наважується на непослух.

Драма «Додому», кримськотатарською «EVGE», є дебютною стрічкою режисера Нарімана Алієва. Сценарій він писав спільно з Марисею Нікітюк. Готуватись до зйомок почали в листопаді 2017 року, а знімати почали восени 2018-го. Знімали стрічку в Києві, на Київщині й Миколаївщині, на Арабатській стрілці та на озері Сиваш.

Світова прем’єра стрічки відбулася на Каннському міжнародному кінофестивалі, де робота була серед номінантів на премію «Особливий погляд».

У 2019 році фільм отримав премію «Золотий Дюк» 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю, Гран-прі за найкращий фільм Бухарестського кінофестивалю та приз як найкращий іноземний фільм Міжнародного Босфорського кінофестивалю.

Крім того, в серпні 2019 року Український оскарівський комітет обрав драму Нарімана Алієва «Додому» національним претендентом від України на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

​​

Дивіться фільм «Додому» 26 березня о 22:00 та повтор 27 березня об 11:00 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ та у мобільному застосунку suspilne.tv.

Читайте також: