:
«Люди Зони» — прем’єра документального проєкту про Чорнобиль на UA: ПЕРШИЙ

«Люди Зони» — прем’єра документального проєкту про Чорнобиль на UA: ПЕРШИЙ

14 квітня 2021

В понеділок, 26 квітня, до 35-их роковин Чорнобильської катастрофи на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «Люди Зони».

Проєкт покаже зону відчуження навколо Чорнобильської АЕС з незвичного боку. Він говорить не стільки про минуле, скільки про теперішнє і майбутнє цього місця. Команда проєкту досліджує міфи, які побутують у суспільстві щодо Чорнобиля. Показує цю місцевість через долі та історії людей — пов’язаних з нею, та майже не пов’язаних між собою, — аби продемонструвати з максимально різних сторін життя в 30-кілометровій зоні навколо ЧАЕС. Це науковці, дослідники, інженер, колишній сталкер, мешканці Чорнобиля, які залишилися жити там після аварії. Вийшла цікава мозаїка, яка показує і розповідає про зону з різних сторін.

«“Люди зони” — це п’ять різних історій про людей, яких об’єднує прив’язаність та любов до Чорнобильської зони відчуження. По суті, це п’ять окремих мініфільмів нарисів, різних за настроєм та атмосферою, але об’єднаних одних місцем, навколо якого обертається їхнє життя або робота. Навіть роботу в даному контексті можна назвати сенсом життя.

Кожна історія названа певним абстрактним поняттям, найбільш притаманним кожному конкретному герою на фоні взаємодії з зоною відчуження: відчуття, турбота, почуття, пам’ять, самопожертва.

П’ять історій, шість життів — одна Зона, яка глибоко живе в серцях кожного з них і не зникне звідти ніколи. Це перш за все історія про любов. Саме це відчуття ми з командою намагалися передати кожним кадром, кожним рухом камери, кожною композицією», — розповідає Олексій Мулявін, режисер Творчого об’єднання Суспільно-політичного мовлення.

Автори не забувають про те, що зона відчуження — це місце трагедії, та водночас воно має потенціал. Передусім науковий, адже для науковців — біологів, фізиків, радіоекологів, соціальних антропологів, істориків — це унікальне місце для досліджень. Учені зі всього світу переймають досвід, який тут здобувають українці.

«Наш проєкт унікальний своїми героями — їхня робота, думки, досвід — це дуже цікаво. Спойлер: ми покажемо єдиного мутанта, якого знайшли в зоні за останні 20 років. Буде село, в яке не возять туристів і де, можливо, ще не бувала нога журналіста. Загалом ми покажемо зону такою, якою більшість глядачів ще її не бачили, і покажемо, що відбувається зараз на всім відомих ЧАЕС та у Прип’яті. Буде цікаво», — додає авторка проєкту Євгенія Подобна, головна редакторка редакції документальних програм Суспільного мовлення.

Дивіться документальний проєкт «Люди Зони» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ 26 квітня, а також у мобільному застосунку suspilne.tv.

Читайте також: