:
До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже тематичні проєкти

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже тематичні проєкти

23 квітня 2021

26 квітня в Україні відзначають День пам’яті Чорнобильської трагедії. 24, 25 та 26 квітня Суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже низку проєктів до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС. Глядачі зможуть переглянути проєкти, присвячені причинам і перебігу трагедії, її наслідкам, людям, чия доля була з нею пов’язана, а також теперішньому станові ЧАЕС та перспективам зони відчуження у майбутньому.

Читайте також: «Люди Зони» — прем’єра документального проєкту про Чорнобиль на UA: ПЕРШИЙ

24 квітня

О 22:00 на телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра художнього фільму «Чорнобиль. Чотири квітневі дні». Польська стрічка розповідає історію про те, як в різних частинах Європи дізнаються про ядерну катастрофу не з офіційних повідомлень з боку СРСР, а через показники вимірювальних приладів. Події розгортаються протягом чотирьох днів після катастрофи й демонструють злочинну безвідповідальність комуністичного режиму, який, не зважаючи на катастрофу, провів першотравневу демонстрацію в Києві.

25 квітня

О 16:05 UA: ПЕРШИЙ покаже документальний проєкт «Розщеплені на атоми». Глядачі зможуть дізнатися про деталі Чорнобильської трагедії через історію її очевидців. На відміну від стандартних проєктів про трагедію, присвячених пошуку винних у катастрофі, основна увага в цьому фільмі приділена саме постраждалим. Тим людям, чиї життя були зруйновані після того, що сталося.

Головною героїнею фільму стане українка, яка втратила не тільки дім, а й сім’ю. Творці проєкту поспілкуються з учасниками подій і з’ясують, чи змогли вони забути те, що сталося.

О 18:55 — повтор фільму «Чорнобиль. Чотири квітневі дні».

26 квітня

У День пам’яті Чорнобильської трагедії о 12:00 телеканал UA: ПЕРШИЙ хвилиною мовчання вшанує пам’ять загиблих ліквідаторів та жертв Чорнобильської трагедії.

Цього дня телеканал UA: ПЕРШИЙ підготував для глядачів таку програму:

О 09:05 відбудеться показ документального проєкту «Розщеплені на атоми».

О 12:01 розпочнеться ефір «Суспільної студії», під час якого ведучі Інна Москвіна і Роман Сухан говоритимуть з гостями студії — ліквідаторами й науковцями — про наслідки аварії на Чорнобильській АЕС та майбутнє зони відчуження. Також у прямому ефірі розкажуть історії людей, евакуйованих після аварії, які вперше за 35 років побували в рідному місті.

О 15:20 та 18:55 — документальна програма «Чорнобиль. Відродження», яка розповість про відродження природи в Чорнобильській зоні відчуження.

О 20:00 відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «Люди Зони». Проєкт покаже зону відчуження навколо Чорнобильської АЕС з незвичного боку. Він розповість про теперішнє та майбутнє цього місця.

Команда проєкту досліджує міфи, які побутують у суспільстві щодо Чорнобиля. Показує цю місцевість через долі та історії людей — пов’язаних з нею, та майже не пов’язаних між собою, — аби продемонструвати з максимально різних сторін життя в 30-кілометровій зоні навколо ЧАЕС. Це науковці, дослідники, інженер, колишній сталкер, мешканці Чорнобиля, які залишилися жити там після аварії.

О 21:35 тему Чорнобильської катастрофи обговорять в ефірі суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік» на UA: ПЕРШИЙ. Ведучі програми Мирослава Барчук та Павло Казарін, а також співведучий Максим Скубенко говоритимуть про долю ЧАЕС і зони відчуження з гостями токшоу: першим заступником міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богданом Боруховським, міністром екології та природних ресурсів України у 2016–2019 роках Остапом Семераком, т.в.о. голови Державної екологічної інспекції України у 2019–2020 роках Єгором Фірсовим, директором Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександром Глущенком та народними депутатками: від фракції «Слуга народу» — Ольгою Василевською-Смаглюк, від фракції «Голос» — Лесею Василенко.

Нагадаємо, що переглянути всі ці передачі можна на Суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, а також у мобільному застосунку suspilne.tv.

Читайте також: