:
5 проєктів Суспільного у шорт-листі премії «Честь професії»

5 проєктів Суспільного у шорт-листі премії «Честь професії»

07 травня 2021

Проєкти журналістів Суспільного потрапили до шорт-листа премії «Честь професії». Вони представлені у п’яти різних номінаціях із 10 цьогорічних. Цьогоріч на конкурс учасники подали 812 матеріалів, з яких Відбіркова комісія та Журі обрали короткий список переможців.

Читайте також: Резонансні справи в регіонах — на Суспільному стартують проєкти локальних розслідувань

Представники журі відзначили цього року проєкти Суспільного мовника, які були представлені у багатьох номінаціях та отримали багато схвальних відгуків.

«Хотіла б відзначити, що для мене Суспільне стало відкриттям року. Було кілька сильних матеріалів, одному з яких я поставила 10 балів, бо він був гарно пропрацьований з усіх сторін. Я не буду говорити, який матеріал, але сподіваюся, він пройде. Протягом року я не дивилася цих фільмів, які тривають близько години кожен. Але завдяки участі у цьому конкурсі змогла їх подивитися й отримала задоволення», — зазначила членкиня журі премії, журналістка «Наші гроші.Львів» Олександра Губицька.

Команда творчого об’єднання розслідувань Суспільного мовника — Інна Білецька, Алла Садовник, Дмитро Бондар та Олександр Стратонов потрапили до шорт-листа премії «Честь професії» у номінації «Найкраща аналітика» з фільмом-розслідуванням «Помилка 83».

«Ми раді потрапити в шорт-лист із такими сильними учасниками. Участь у конкурсі — це прекрасний спосіб зробити так, щоб твої матеріали подивилося більше людей. Наші фільми не про топ-корупцію. Наші фільми про життя, про проблеми, які торкаються або можуть торкнутися кожного і які ми сприймаємо як даність. Але це руйнує життя, калічить людей фізично й морально. Зупиняє нас у совку. Побутова щоденна корупція поки не здолана через опір системи, опір змінам кожного з нас, — розповіла шефредакторка творчого об’єднання розслідувань на UA: ПЕРШИЙ і співавторка фільму Інна Білецька. — У нас маленька і дуже юна за часом існування команда, і коли уже на старті тобі вдається робити щось достойне, це дуже мотивує. Велика, просто звідси й до неба подяка членам журі за оцінку нашої роботи, за емоції, які ця робота у них викликала. Від цих оцінок хочеться жити і працювати».

Автори розкривають корупційні схеми українських медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). У фільмі журналісти, аналізуючи судову практику щодо хабарників у медико-соціальній експертизі, знаходять пояснення, чому корупція в системі встановлення інвалідності процвітає.

Фільм Наталії Гуменюк, Максима Камєнєва та Анни Цигими «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди» потрапив у шорт-лист премії у номінації «Найкраща публіцистика».

«Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди» — фільм-нагадування Суспільного до 20-х роковин смерті журналіста Георгія Ґонґадзе. Попри те, що виконавців убивства засудили — замовників й досі не покарано. У фільмі журналісти та друзі Георгія діляться власними спогадами та роздумами, а автори проєкту сподіваються, що врешті решт розслідування буде завершене.

Співавторка й продюсерка фільму Наталя Гуменюк розповіла про власне ставлення до проєкту та його цінність:

«Мені й команді приємно, що роботу відзначили. Справа Ґонґадзе одна з ключових не тільки в історії журналістики, але й в історії сучасної України. Це і є публіцистика — рефлексія на те, що відбулося раніше й намагання розібратися. Для моїх колег Максима Камєнєва, режисерки Анни Цигими й загалом для мого покоління журналістів цей фільм є обов’язком. Ми прийшли в професію на початку і в середині нульових, коли ми ще були юними й нічого до кінця не розуміли. А зараз побачили, що всі питання не закриті. Ми знову їх поставили перед собою й з’ясували, що в українському суспільстві крапка в цій справі не поставлена. І в тому, що ми думаємо про справу Ґонґадзе, і в тому, як до неї ставляться колеги та що взагалі робити із системою повернення справедливості. Ми робили цей фільм як наш обов’язок і сподіваємося що премія дасть змогу більше почути про фільм. Особливо молодим людям, які прийшли в журналістику й хочуть побачити, що формувало нашу професію в цій країні», — розповідає Наталя Гуменюк.

У номінації «Найкраще інтерв’ю в локальному медіа» відзначено один із випусків циклу «Відтінки України»«Сукні буковинського дизайнера румунського походження носять у 34-ох країнах» від UA: БУКОВИНА. Над випуском працювала журналістка Чернівецької філії Суспільного Євгенія Гайфер.

«Відтінки України» — проєкт, що розкриє глядачам Суспільного мультикультурність країни, різноманіття цінностей та унікальні таланти людей, які мешкають у різних куточках України. Герої говорять й українською, і мовою своєї національної спільноти, зберігають традиції своїх родин та поважають тутешні звичаї. Над створенням програми працювали Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного та регіональні команди з UA: ОДЕСА, UA: ЗАКАРПАТТЯ та UA: БУКОВИНА.

«Мій матеріал — це історія про те, коли бентежать не події чи процеси, а люди, які своїм прикладом переконують, що все можливо. Вірю, що саме на локальному рівні є люди, які змінюють середовище у кращий бік. Ми тільки починаємо помічати це. Вперше взяла участь у конкурсі і навіть усвідомити не могла, скільки емоцій може викликати відбір у фінал! Неочікувано, але приємно!» — розповідає Євгенія Гайфер.

Соціальний експеримент «Сексуальне домагання у громадському транспорті», відтворений командою UA: ЧЕРНІГІВ для «Ранку на Суспільному», увійшов до короткого списку фіналістів у номінації «Найкращий журналістський експеримент».

«Ранок на Суспільному» — це міжрегіональне інформаційно-пізнавальне ранкове шоу, яке виготовляють спільно всі філії Суспільного. Авторка проєкту «Сексуальне домагання у громадському транспорті» — спецкореспондент програми «Ранок на Суспільному» Аліна Клименко. Вона розповіла, як виникла ідея соціального експерименту та як його втілювали у життя.

«Влітку 2020 року в сторіс інстаграмних друзів мені на очі буквально в один тиждень потрапили розповіді двох різних молодих чернігівок про сексуальне домагання з боку чоловіків на вулиці та у громадському транспорті. Вони говорили про те, що ніхто з оточуючих не реагував на це та не спробував захистити дівчат. Тоді я згадала, як і сама десь у восьмому класі під час поїздки у переповненому тролейбусі відчула як чиясь рука обережно ззаду погладжує мою ногу. Це було страшно і огидно водночас. У 13 років я знайшла в собі мужність голосно вимовити: приберіть руку негайно! Тоді я почала цікавитися у колег чи траплялися з ними подібні ситуації, і виявилося — так! Коли за мною у "Ранку на Суспільному" закріпили рубрику соціальні експерименти, тема першого була визначена», – ділиться Аліна Клименко.

Серед фіналістів за спецприз «Найкраща публіцистика в локальному медіа» відібрано фільм про каральну психіатрію «ІГРЕНЬ» від UA: ДНІПРО. Над проєктом працювали: Дар’я Твердохліб, Владислав Мельничук, Ірина Цибух, Вірослав Цюп’як.

Проєкт «ІГРЕНЬ» розповідає про практику «примусового лікування». Ті люди, які становили загрозу радянському режиму, відправлялися до психіатричних лікарень за призначеними з гори діагнозами.

«Дивовижно, як мало говорили про радянську каральну психіатрію в Україні до цього фільму UA: ДНІПРО та Дар’ї Твердохліб, Владислава Мельничука і Вірослава Цюп’яка. Безумовно Суспільне — майданчик для таких тем, адже стратегічним є поширення інформації та нагадувати про злочини радянської влади проти українців, у цьому фільмі: проти української національної еліти. Цей фільм через історію дисидента Василя Сірого детально показує, як в СРСР, в Дніпрі, працювала каральна психіатрія та як жорстоко та безкомпромісно знищувала людські життя, через їхню любов до України. Найважливішою частиною цього фільму для мене є голос Василя Сірого, який пригадав, що відчував під час катувань та які тортури переніс він та його побратими», — зазначила менеджерка дирекції регіонального мовлення Суспільного Ірина Цибух.

Нагадаємо, у 2020 році кореспондентка філії Суспільного UA: ДОНБАС Надія Задорожня отримала відзнаку конкурсу «Честь професії» у номінації «Найкраща публіцистика у локальному медіа». Журі конкурсу відзначило авторку за роботу над спецпроєктом Суспільного до п’ятої річниці звільнення міст Донбасу «Повернути Донбас», серія про Краматорськ.

«Честь професії» — це загальнонаціональний конкурс професійної журналістики, який проводиться з 2010. Організатор конкурсу — Національна асоціація медіа. 6 травня було оголошено шорт-лист фіналістів дванадцятого конкурсу професійної журналістики «Честь Професії» у 6 основних та 4 спеціальних номінаціях. Імена переможців цьогорічного конкурсу будуть оголошені у середині травня.

Читайте також: