:
Документальний серіал «Сильна» на UA: ПЕРШИЙ — про роль жінок у реабілітації захисників України

Документальний серіал «Сильна» на UA: ПЕРШИЙ — про роль жінок у реабілітації захисників України

22 вересня 2021

Команда суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ готує документальний серіал «Сильна», який розповість про роль жінок у відновленні воїнів після повернення з зони ООС. Документальний цикл складатиметься з трьох серій. У кожній з них — історія жінки, яка допомагає реабілітуватися після війни своєму чоловікові та іншим захисникам. Першу серію покажуть 14 жовтня, до Дня захисників і захисниць України.

Читайте також: «Колапс: як українці зруйнували імперію зла» — на UA: ПЕРШИЙ прем’єра серіалу Суспільного

За словами продюсерки творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення Катерини Феленюк, жінкам захисників приділено незаслужено мало уваги.

«Фільм “Сильна” показує дружин воїнів АТО/ООС, які допомагають своїм чоловікам реабілітуватися після важких поранень. Важко собі уявити, як багато може зробити жінка в сім’ї, як сильно вона може підтримати свого чоловіка і фізично, і морально, щоб він повернувся до нормального життя. Наші історії саме про це: про віру, про відданість, про надзвичайної сили любов, яка долає всі перешкоди, про моральний вибір», — каже продюсерка.

Перша серія документального циклу «Сильна» — про Тетяну Гордійчук та її історію порятунку чоловіка Ігоря Гордійчука. Авторка фільму Сніжана Потапчук ставить за мету показати жінкам, яких торкнулася подібна біда, що все можливо, — варто лише повірити й діяти.

«Ідея народилася у 2017 році з фотографії, яку я побачила у фейсбуці, де Тетяна Михайлівна підтримує зі спини свого чоловіка, Героя України Ігоря Гордійчука, коли його фотографують. Вона заховалася за його спину, щоб її не було видно, а хтось сфотографував збоку. Це відома фотографія, її багато хто коментував. Вона пройняла мене тим, як українсько-російська війна показала сильних жінок, — розповідає авторка і режисерка фільму Сніжана Потапчук. — Є чоловіки-воїни, які своє життя і здоров’я віддають за Україну, її незалежність. Потім ці воїни потребують реабілітації, а їхні дружини виходжують їх, не зраджують своєму коханню, яке зародилося задовго до війни. Ці жінки проявляють свою силу і мужність, щоб витягнути свого коханого з лікарняних тенет».

За 7 років агресії Росії на сході України виник цілий пласт захисників країни, а разом з ним — важливий тил воїнів — найближчі люди, які допомагають реабілітуватися й повернутися до життя. Глядачі побачать дивовижні долі людей, які знаходили вихід, здавалося б, із безвихідних ситуацій.

«Я вважаю, таких жінок по Україні дуже багато у контексті війни. У нашому серіалі ми показуємо, що біля сильного чоловіка має бути сильна дружина, і навпаки. У кожній серії є боротьба жінки, розкриття її історії, сильних якостей: вона не здалася і не відступила. Вона прийняла цей бій і бореться», — розповіла авторка фільму Сніжана Потапчук.

Наразі зйомки документального серіалу «Сильна» тривають.

Нагадаємо, команда суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ зняла документальний фільм «Життя післязавтра» про двох ветеранів російсько-української війни, які попри серйозні травми не зневірилися та довели, що можуть жити насиченим повноцінним життям.

Читайте також: