:
«Колапс: як українці зруйнували імперію зла» — дивіться всі серії онлайн

«Колапс: як українці зруйнували імперію зла» — дивіться всі серії онлайн

11 жовтня 2021

У п’ятницю, 8 жовтня, о 20:30 на ютуб-каналі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ відбулася онлайн-прем’єра фінального сьомого епізоду документального серіалу «Колапс: як українці зруйнували імперію зла». Тепер глядачі мають можливість переглянути всі сім серій проєкту онлайн.

Читайте також: «На межі ядерної катастрофи. Колапс на Різдво»: прем’єра фінальної серії серіалу «Колапс: як українці зруйнували імперію зла»

«Колапс: як українці зруйнували імперію зла» — документальний серіал про роль українців у розпаді СРСР. Проєкт знято за сценарієм Суспільного мовлення компанією Esse Production House. Він демонструє таємні документи ЦРУ та КДБ, які ніколи раніше не залучалися для опису історії розпаду СРСР, свідчення учасників та свідків подій, які ніколи не співвідносилися між собою, дані американських, українських та польських політиків й істориків, які ніколи не говорили про події 1991 року настільки докладно.

Після телевізійної прем’єри та публікації серіалу у вільному доступі всі охочі мають можливість ознайомитися з серіалом. Зокрема й свідки подій, які погодилися допомогти команді творців «Колапсу» і тепер можуть оцінити фінальний продукт.

«Моє враження про серіал — це не стільки враження глядача, скільки враження учасника. Абсолютно інакше на це дивишся, коли з тобою ведуть бесіду і коли бачиш, що в результаті зробили автори цієї стрічки, — розповідає журналіст і телеведучий, Віталій Портников. — Що для мене було дійсно найважливішим, так це те, що, коли ти згадуєш про якісь події, звичайно ж, не можеш до кінця усвідомлювати, наскільки точною є твоя картина сприйняття того, що відбувалося. Це дуже важливий момент. І це привід запитати себе: наскільки я це все адекватно пам’ятаю, наскільки я взагалі реально бачив ці події, як їх бачать і бачили інші учасники?

Для мене важлива перевага цієї стрічки в тому, що учасники подій навколо здобуття Україною незалежності створили цілісну картину. Що свідчення не відрізняються, що оцінки того, що відбувалося (хронологія, розуміння тенденцій), є спільними для дуже різних людей, які до того ж в 1991 році могли мати різні політичні погляди, уявлення про майбутнє України. Ось що дуже важливо — ми бачимо адекватну цілісну картину. Співрозмовники авторів серіалу не суперечать один одному».

Автор сценарію серіалу Олександр Зінченко сподівається, що проєкт подивиться якомога більше українців, і він допоможе їм звільнитися від багатьох радянських стереотипів.

«Найголовніше у подальшій історії документального циклу “Колапс. Як українці зруйнували імперію зла” — щоб його подивилася якнайширша аудиторія. Бо цей проєкт — це інструмент глибокої рефлексії про минуле. Ми максимально наблизили ті часи для усіх генерацій: як покоління учасників та очевидців подій, так і тих, для кого відновлення незалежності — такий самий підручник з історії, як Хрещення Русі або Друга світова війна.

Ми намагалися деконструювати міфи про те, що “незалежність впала українцям на голову” та “СРСР розвалили американці". Ми обрали дещо іронічну, дещо провокативну назву, щоб усі ці покоління змогли переосмислити процес краху СРСР у всій його складності й контроверсійності. І тому я звертаюсь до глядачів із проханням розказати своїм друзям про наш фільм, щоб українці могли максимально глибоко переосмислити цей досвід демонтажу імперії зла», — розповідає Олександр Зінченко, історик та автор сценарію серіалу.

«Я вдячний кожному, хто вже подивився серіал. Чи бодай навіть один епізод, але хотілося б, звісно, щоб його подивилося якомога більше людей. На жаль, ми не маємо великих можливостей для просування серіалу, але в цьому може допомогти, кожен, хто дивиться його зараз на онлайн-платформах Суспільного. Допомога ця може полягати в розміщенні посилання на серіал із Youtube-каналу UA: ПЕРШИЙ на особистих сторінках наших глядачів у соціальних медіа», — додає продюсер і автор ідеї проєкту, член правління АТ «НСТУ», Ярослав Лодигін.

Перша серія з назвою «День страху» розповідає про події 19 серпня 1991 року в Києві на тлі спроби перевороту ГКЧП у Москві.

Серія під назвою «Ніч гніву» розповідає про те, чи правдивий міф про те, що проголошення незалежності України і розпад СРСР були частиною плану спецслужб США. Чи дають розсекречені документи КДБ та ЦРУ чітку відповідь щодо того, чи справді США прагнули розпаду СРСР? Чому саме 20 серпня 1991 року був днем «Д» для ГКЧП? Як саме в цей день депутати Верховної Ради вперше підіймали питання проголошення незалежності України? Що відбувалося в Москві в ніч з 19 на 20 серпня? Відповіді на ці запитання глядачі отримають, переглянувши другу серію проєкту.

Третій епізод «Без ейфорії» оповідає про події 21 серпня 1991 року. Депутати з Народної ради вимагають скликання позачергової сесії Верховної Ради. Кравчук вагається. ГКЧП тікає у Шереметьєво і там їх заарештовують. Що зупинило штурм московського Білого дому? Чи був Горбачов причетним до заколоту? У Москві — емоційний пік серпневих подій, у Києві — події лише починають розгортатися.

Серія під назвою «Дефолт» розповідає про крах економіки СРСР та його реальні причини. Крах економіки СРСР стався вже в серпні 1991 року, під час путчу. Але знадобилося ще кілька місяців, щоб всі усвідомили цей факт. Це історія про «Бермудський трикутник» радянської економіки, у вершинах якого знаходилися три речі: нафта, зерно і танки. Що сталося з економікою «країни рад»? Коли та чому насправді відбувся економічний колапс СРСР — дивіться у четвертому епізоді документального серіалу Суспільного «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла».

Епізод «Ефект доміно» розповідає про те, як події в різних республіках СРСР та країнах Варшавського блоку провокували схожі події в сусідніх країнах та республіках. Останні кілька років перед розпадом СРСР виглядали як ланцюгова реакція: події в одній країні соціалістичного табору підштовхували процеси у сусідів. Чи той «ефект доміно», який запустила польська «Солідарність», уплинув на події в Україні? Що пробудило українців? «Перебудова»? Чорнобиль? «РУХ»? «Червона Рута»? Чи якісь інші чинники призводять до того, що 23 серпня 1991 року Левко Лук’яненко та Леонтій Сандуляк пишуть проєкт Акту проголошення незалежності України — дивіться у п’ятому епізоді документального серіалу Суспільного «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла».

Серія «Незалежність» детально розповідає про історичний день 24 серпня 1991 року. У ній глядачі дізнаються, що відбувалося за лаштунками історичного засідання Верховної Ради; як вдалося переконати комуністичну більшість Верховної Ради проголосувати за Акт проголошення незалежності України та хто зіграв ключову роль у пошуках компромісу.

Епізод «На межі ядерної катастрофи. Колапс на Різдво» розповідає про те, як на референдумі 1 грудня українці поклали край існуванню імперії зла, та про небезпеку для всього світу від розпаду держави з потужним ядерним арсеналом. Адже восени 1991 року московські газети писали, що Єльцин обговорював із військовими можливість ядерного бомбардування Києва.

Виробництвом документального серіалу «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» на замовлення та за сценарієм Суспільного мовника займалася команда кінематографістів-документалістів з Esse Production House. Режисер серіалу — Сергій Лисенко, оператор — Сергій Михальчук, продюсери — Ольга Бесхмельниціна та Віталій Шеремєтьєв.

З боку НСТУ до команди творців проєкту увійшли сценарист — Олександр Зінченко, продюсер та автор ідеї — Ярослав Лодигін, продюсери — Ірина Бубнова та Сергій Недзельський.

Героями серіалу стали: Леонід Кравчук — перший президент України; Оксана Забужко — письменниця, поетеса; Лех Валенса — президент Польщі в 1990—1995 роках; Віталій Портніков — журналіст, публіцист, письменник. Один з перших парламентських кореспондентів у СРСР, з 1991 року співпрацює з «Радіо Свобода»; Надія і Роберт Макконнелл — одні з головних лобістів підтримки незалежності України в США; Сергій Плохій — історик, професор української історії в Гарвардському університеті, де він також обіймає посаду директора Гарвардського українського наукового інституту. Один з провідних спеціалістів з історії Східної Європи; Юрій Костенко — український політик, народний депутат чотирьох скликань; Марія Бурмака — українська співачка, учасниця фестивалю «Червона рута» 1989 року; Євген Кисельов — журналіст, політичний оглядач; Євген Марчук — перший голова Служби безпеки України. До цього — член уряду УРСР; Адам Міхнік — польський дисидент, журналіст і видавець. Соратник Леха Валенси; Катерина Ющенко — економістка, дружина третього президента України Віктора Ющенка; Микола Вересень — журналіст і телеведучий. 1991 року після провалу ГКЧП й прийняття Акту проголошення незалежності України підняв синьо-жовтий прапор над будівлею нинішньої Адміністрації Президента; Віктор Пинзеник — економіст, науковець, політик. Народний депутат України шести скликань; Марта Дичок — канадська науковиця українського погодження та інші.

Нагадаємо, що документальний серіал «Колапс: як українці зруйнували імперію зла» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ переглянули понад 2 мільйони 100 тисяч глядачів (аудиторія 4+, вся Україна)*.

Трансляція документального серіалу про український погляд на розпад СРСР і здобуття Україною незалежності відбулася 23 і 24 серпня.

* Дані ТБ-панелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — Комунікаційний Альянс та представлені UA: ПЕРШИЙ. Дані наведено для аудиторій 4+, за показниками cov#. Докладно — у глосарії ІТК.

Читайте також: