:
Допомога ветеранам — обов’язок усього життя: Тетяна Костинюк у документальному циклі «Сильна»

Допомога ветеранам — обов’язок усього життя: Тетяна Костинюк у документальному циклі «Сильна»

20 жовтня 2021

У неділю, 24 жовтня, о 13:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра другої серії документального циклу «Сильна» власного виробництва Суспільного мовника. Героїнею другого фільму стала Тетяна Костинюк, яка створила реабілітаційний табір для ветеранів АТО/ООС.

Читайте також: Документальний цикл «Сильна»: зробити все, щоб чоловік вижив

«Є люди, які віддали абсолютно все і тримають залізобетонний тил реабілітації воїнів. Другою серією ми хочемо показати, що реабілітація може бути різною. І в контексті фільму це працює, тому що це щиро. Таня обрала свій шлях — допомагати ветеранам, і вона не зверне з нього за будь-яких обставин, — розповідає авторка і режисерка фільму Сніжана Потапчук. — Я хочу, щоб глядачі надихнулися цією історією. Хтось каже, що втомився від війни, політичні й економічні моменти там переважають. Але ні, на першому плані має бути війна. І поки вона не завершилася, і після неї треба не відмежовуватися від тих, хто там воює, а приймати їх у суспільство. Ми як громадяни відповідальні за те, щоб повернути їх у суспільство. Таня разом зі своїм чоловіком саме це і робить. Хай це буде прикладом для нас».

У фільмі Тетяна Костинюк розповість історію свого волонтерського шляху, що переріс у життєву місію, при виконанні якої створила сім’ю і народила дітей. Вона звільнилася з роботи у Міністерстві фінансів і вже сім років на волонтерських засадах допомагає бійцям з передової повернутися до звичайного життя.

«Жодного разу за всі ці роки я не пошкодувала про свій вибір, як би важко це не було. Але як же це круто, коли ти бачиш посмішки, які потім з’являються, — і розумієш, що це реально дуже потрібно. Саме це наповнює і дає сили рухатися далі, — розповідає героїня другої серії Тетяна Костинюк. — Для більшості людей, яким “какая разніца”, ми диваки. Але як поглянути на цю когорту “диваків”: візьмімо, до прикладу, Василя Сліпака — всесвітньо відомого оперного співака. Він полишив усе і пішов захищати Батьківщину, бо у серці щеміло. Якщо ми у ряду з такими людьми — мені здається, це честь».

Фільм знімали якраз під час 56-го щомісячного заїзду ветеранів. Глядачі побачать розроблену головною героїнею програму реабілітації військових та її особисте життя, яке є невіддільною частиною табору.

«Головна героїня разом зі своїм чоловіком дуже багато сил вкладає у табір — зрозуміло, що це дуже енергозатратно і часом може призводити до вигорання. Та попри все навіть через екран відчутна дружня атмосфера, яка панує у цьому реабілітаційному таборі», — зазначає продюсерка творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення Катерина Феленюк.

Зазначимо, героїня першої серії була Тетяна Гордійчук, де глядачі побачили особисту її історію про порятунок свого чоловіка Ігоря Гордійчука після боїв за Савур-Могилу та найважчого поранення під Іловайськом.

Дивіться другу серію документального циклу «Сильна» 24 жовтня о 13:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, онлайн на сайті, або у мобільному застосунку suspilne.tv для iOS та Android.

Читайте також: