:
Олена Ремовська: «Полюси» — програма для тих, хто хоче чути обидві сторони»

Олена Ремовська: «Полюси» — програма для тих, хто хоче чути обидві сторони»

23 жовтня 2021

У вівторок, 26 жовтня, о 22:00 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра нового проєкту суспільно-політичного мовлення «Полюси». Ведучою проєкту буде журналістка й телеведуча Олена Ремовська. Програма виходитиме щотижня у вівторок, середу і четвер. Темою-запитанням першого випуску буде: Чи потрібно обмежувати невакцинованих українців?

Про особливості проєкту та очікування від роботи над ним ведуча відповіла у короткому інтерв’ю.

Читайте також: «Колапс: як українці зруйнували імперію зла» — дивіться всі серії онлайн

Які переваги дискусійного формату в підвищенні обізнаності глядачів щодо важливих для суспільства питань?

— Перевага в тому, що аудиторія чує позицію «за» і «проти» — а так, погодьтеся, вимальовується повніша картина того, що відбувається. Як журналістів-початківців вчать розповідати про проблемну тему? Їм кажуть: ви маєте показати позицію однієї сторони, маєте показати позицію протилежної сторони — і додати коментар незалежного експерта. Тобто глядач, читач чи слухач повинен мати перед собою ці точки зору, бо лише на їх основі, по-хорошому, можна робити якісь висновки. Тож у нас будуть позиції «за» і «проти», я ж зі свого боку буду готова наводити додаткові аргументи, які існують на цю тему.

Які ваші очікування від проєкту «Полюси» та роботи на Суспільному загалом?

— Сподіваюся, «Полюси» стануть майданчиком для дискусій, якому довірятимуть.

Мені подобається, що формат «Полюсів» простий і зрозумілий. Не лише для мене як для ведучої. Я уявляю себе на місці глядача і думаю: гм, мені б таке підійшло.

Що стосується Суспільного в цілому — як журналістка, я вболіваю за реформу суспільного мовлення в Україні. Хочу зробити в неї і свій скромний внесок.

Які ключові переваги проєкту перед іншими дискусійними програмами? Кому варто в першу чергу його дивитися?

— По-перше, людям, яким недостатньо суто новин. Жодним чином не применшую вагу цього формату — я сама є споживачкою перш за все новин. Але завжди є тема, яка цікавить трохи більше, ніж «Що? Де? Коли?». Орієнтуємося на те, що наші випуски будуть органічним доповненням картини дня.

По-друге, людям, які хочуть почути обидві сторони. Перевага каналів Суспільного в тому, що вони можуть дозволити собі покликати обидві сторони того чи іншого процесу.

По-третє, — тим, хто хоче почути відповідь на запитання «Як можна розв’язати проблему?». Фінал кожного випуску має бути саме про це.

Де проходить межа між конструктивною дискусією та беззмістовними суперечками?

Думаю, запитання «Як можна розв’язати проблему?» є хорошим індикатором того, чи програма має на меті конструктивну дискусію.

Який особисто для вас найбільший виклик у роботі над цим проєктом?

— Прямий ефір — це завжди виклик. З іншого боку, не уявляю такий формат у записі.

Мабуть, найбільший виклик — чи готові сторони того чи іншого процесу зустрітися для змістовної розмови. Моє враження як глядача: таких розмов вкрай мало на українському телебаченні, і багато політиків, посадовців та експертів, які звикли до такого стану справ, можуть просто не захотіти виходити з зони комфорту. Але ми стоїмо на тому, що глядач має дізнатися позицію з перших вуст. Думаю, професіоналів своєї справи формат дискусії не злякає.

Телепроєкт «Полюси» — це ринг для словесної сутички між двома впливовими політиками та/або експертами, які мають полярні погляди на ту саму суспільно важливу, актуальну тему. Програма складатиметься з трьох раундів. У першому озвучується аргументація позиції двох протилежних сторін. У другому раунді гості дискутуватимуть у форматі відповідей на перехресні запитання опонентів та запитання ведучої. Третій раунд буде присвячено обговоренню варіантів розв’язання проблем, навколо яких відбулася суперечка. На завершення ведуча програми резюмуватиме результати й висновки дискусії.

Дивіться випуски прямоефірного проєкту «Полюси» на телеканалі UA: ПЕРШИЙ щовівторка, щосереди та щочетверга о 22:00.

Фото: Володимир Шевчук

Читайте також: