:
Прем’єра документального проєкту «Ціна віри» на UA: ПЕРШИЙ

Прем’єра документального проєкту «Ціна віри» на UA: ПЕРШИЙ

27 жовтня 2021

У неділю, 31 жовтня, о 13:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «Ціна віри», в якому глядачі побачать п’ять особистих історій служителів різних конфесій в Україні. Проєкт розкриває всю багатогранність України, де люди з різними релігійними поглядами мирно співіснують та дають надію у складний час.

Читайте також: Нові рубрики від ведучих «Ранку на Суспільному» — уже в листопаді

Герої документального проєкту — імам ісламської спільноти з Дніпра, диякон-лютеранин, який розповсюджує релігійні теми у соцмережах, рабин, який розвиває молодіжну єврейську спільноту в Україні, монахиня Української греко-католицької церкви, котра займається релігійним вихованням молоді через скауцтво, та священник Православної церкви України — капелан університету Військово-повітряних сил у Харкові.

«Кожен з героїв розкаже про власний шлях до релігії: чому вирішили стати частиною духовенства. Також поділяться своїм досвідом та почуттями, чи відчувають себе самотніми зараз та як почуваються після втілення свого вибору», — зазначила продюсерка творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення Катерина Феленюк.

Авторка проєкту Ірина Кипоренко поділилася, в яких умовах довелося проводити зйомки, щоб передати всю атмосферу життя служителів.

«У житті кожного, мабуть, настає такий важкий момент, коли людина замислюється над сенсом життя, багато хто в цей час звертається до релігії. Так сталося й у наших героїв, які визначилися не просто прийти до церкви, синагоги чи мечеті, вони обрали для себе шлях майже без зворотного напрямку — стати служителями, — розповідає авторка та режисерка фільму Ірина Кипоренко. — Зйомки фільму вимагали особливого підходу та обережності. Адже у мусульман та євреїв чоловіки й жінки моляться окремо. З етичних міркувань чоловік-звукорежисер не може чіпляти мікрофон монахині, а жінка не може чіпляти обладнання й торкатися рабина, імама, священника. Також такі зйомки передбачають певний дрескод, про який доводилося пам’ятати. Звісно, нас ніхто не змушував ходити з покритою головою та в довгих сукнях, але з поваги до спільноти ми це робили».

Зйомки документального проєкту відбувалися у Львові, Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі, Івано-Франківську та на Донбасі. Над проєктом працювала команда редакції документальних програм суспільно-політичного мовлення дирекції телебачення UA: ПЕРШИЙ.

Нагадаємо, нещодавно на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ вийшла друга серія документального циклу «Сильна» власного виробництва.

Читайте також: