:
Прем’єра проєкту про спільноту ножоробів «На вістрі ножа» на UA: ПЕРШИЙ

Прем’єра проєкту про спільноту ножоробів «На вістрі ножа» на UA: ПЕРШИЙ

24 листопада 2021

28 листопада о 18:40 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «На вістрі ножа». Проєкт розповідає про ветеранів російсько-української війни, учасників Євромайдану та патріотів, які у цивільному житті об’єдналися довкола спільного захоплення.

Читайте також: Регіональні телеканали Суспільного об’єднали зусилля з локальними медіа задля інформування про пандемію

Раз на пів року на Чернігівщині, у місті Корюківка, у коваля та ветерана АТО Дениса Мостовича збираються близькі по духу люди, які захоплюються майструванням ножів — ножоробством. На майстер-класі вони обмінюються досвідом, вчать одне одного та спільними зусиллями виготовляють особливий ніж. Цього разу вони вирішили виготовити ніж, який символізує захист гідності та свободи України, й подарувати його народному герою України, ветерану російсько-української війни Григорію «Гора» Сіваченку.

Авторка проєкту Аліна Сугоняко поділилася, чому важливо єднатися у спільноти:

«Для мене ця історія важлива передусім як приклад спільноти людей, яких об’єднують спільні цінності і спільна справа. Зараз багато тем роз’єднує людей. Посваритися легше, ніж знайти спільну мову. Ці люди готові їхати за тисячу кілометрів, щоб декілька днів наживо біля вогнища на природі поспілкуватися один з одним, щиро обмінятися досвідом, допомогти тому, хто цього потребує. Надихнутися, щоб удосконалюватися у своїй справі», — розповідає Аліна Сугоняко.

У проєкті глядачі познайомляться з ветераном АТО Денисом Мостовичем, для якого захоплення ножоробством стало реабілітацією, учасником львівського Майдану Серафимом Глубішем, ветераном АТО, учасником Революції Гідності Олександром Воробеєм, а також Віталієм Ковалі та його матір’ю Вікторією Карвіс, які почали займатися ножоробством після 2014 року, коли втратили роботу після окупації їх рідного Краматорська.

Режисерами проєкту є Сніжана Потапчук, Олексій Мулявін, Олександр Опанасюк та Сергій Наконечний.

«Це надихаюча чоловіча історія про міцність духу, братерство, про підтримку і єднання. Всі герої не були знайомі з дитинства. Зараз їх об’єднала спільна справа і, що важливо, всі вони мають однакові погляди на суспільно-політичні процеси в країні. Ці люди не стояли осторонь, а брали участь у змінах країни і змінювалися самі. Це історія про особистісний пошук себе після повернення з війни», — розповідає режисерка Сніжана Потапчук.

Дивіться документальний проєкт «На вістрі ножа» 28 листопада на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Нагадаємо, раніше на Суспільному відбулася прем’єра другої серії документального циклу «Сильна» про роль жінки у реабілітації воїнів після повернення із зони ООС.

Читайте також: